Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До акції «За чисте довкілля» долучаться майже півмільйона мешканців Харківщини

До акції «За чисте довкілля» долучаться майже півмільйона мешканців Харківщини

Проведення в області всеукраїнської екологічної акції обговорили під час селекторної наради під головуванням заступника голови ХОДА Євгенія Шахненка 1 квітня.

Нагадаємо, акція «За чисте довкілля» стартувала в Харківській області 21 березня та триватиме до 30 травня.

Як наголосив в ході селекторної наради Євгеній Шахненко, одне з головних завдань акції - ліквідувати в області несанкціоновані звалища побутових відходів.

«В цьому році Кабінет міністрів закликав усіх провести акцію «За чисте довкілля» на серйозному, масовому рівні та дійсно навести лад в населених пунктах. У нас є чіткий план заходів, які ми маємо провести в районах та містах Харківської області. Я закликаю керівників районів сумлінно поставитися до цих обов’язків. Не варто виправдовувати свою бездіяльність відсутністю полігонів - всюди є організовані місця для вивозу побутових відходів та відповідні комунальні служби. Всі мають чітко виконувати свої функції - або будуть притягнуті до відповідальності», - підкреслив заступник голови ХОДА.

Як повідомив під час селектора директор Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА Сергій Магдисюк, в роботах з благоустрою в області в рамках акції задіяно 89 комунальних підприємств, понад 2 тисяч працівників і близько 200 одиниць техніки.

«За час проведення акції заплановано привести до ладу більше 10 тис. об'єктів благоустрою, в тому числі - впорядкувати понад 1,7 тис. га паркової зони, 385 місць, де знаходяться пам'ятки культурної та історичної спадщини», - розповів Сергій Магдисюк.

За його інформацією, більш активно взялися до роботи в Золочівському, Красноградському, Лозівському, Печенізькому і Сахновщинському районах, де виконання робіт становить до 15%.

Директор Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА Андрій Тимчук в ході наради повідомив, що прибирання стихійних звалищ на територіях населених пунктів, біля кладовищ, в лісах, навколо водних об’єктів взяли на контроль райдержадміністрації.

«До участі в акції керівниками районів планується залучити понад 470 тисяч місцевих мешканців, заплановано прибрати 23,5 млн кв. м прибудинкових територій, привести до ладу понад 18 млн кв. м парків і скверів, упорядкувати майже 2 тис. кладовищ», - уточнив Андрій Тимчук.

Про участь громадськості у виявленні та ліквідації несанкціонованих звалищ розповів начальник Держекоінспекції в Харківській області Артем Георгіян.

«В цьому році значно скоротилася кількість інспекторів інспекції, тож ми запровадили інститут громадських інспекторів, які наділені практично такими ж повноваженнями. Багато громадських організацій та просто свідомих громадян відгукнулись на нашу пропозицію взяти участь у роботі з ліквідації звалищ в області. В кожному районі в нас є по декілька чоловік, які обстежують місцевість, роблять фотографії та надсилають нам, - розповів начальник Держекоінспеції. - Ми не перший рік боремося з цим явищем і в цьому році просто попередженнями не обмежимося, а будемо діяти жорстко, притягати до відповідальності, штрафувати, в тому числі - голів місцевих рад, які допускають звалища на своїх територіях».

Начальник ГУ Держсанепідслужби в Харківській області Тетяна Колпакова також закликала голів РДА приділити серйозну увагу ліквідації несанкціонованих звалищ, загостривши увагу на тому, що порушення правил поводження з побутовими відходами призводить до розповсюдження інфекцій.

«Крім того, забруднення навколишнього середовища опосередковано також впливає на здоров’я людей - через повітря, воду тощо», - підкреслила Тетяна Колпакова.