Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Посольство Фінляндії в Україні та ХОДА організують зустріч представників бізнесу двох країн

Посольство Фінляндії в Україні та ХОДА організують зустріч представників бізнесу двох країн

Про це домовилися голова обладміністрації Ігор Райнін, Міністр внутрішніх справ Фінляндської Республіки Петтері Орпо та Надзвичайний і Повноважний Посол Фінляндії в Україні Юха Віртанен.

30 березня Харківську область відвідала делегація Фінляндської Республіки на чолі з міністром внутрішніх справ Петтері Орпо.

«Це мій перший візит в Україну, і цей візит починається з Харківської області», - підкреслив Петтері Орпо під час зустрічі з Ігорем Райніним.

Учасники делегації Фінляндії відзначили, що такий інтерес до нашого регіону викликаний активною роботою керівництва області в напрямку розвитку міжнародних відносин.

«На мою думку, Харківська область - один з головних регіонів в Україні, - підкреслив Юха Віртанен. - Я був призначений на посаду у вересні 2015 року, і у вашому регіоні - вперше, але мені хотілося б приїхати сюди ще».

Головною метою візиту делегації стало обговорення можливих напрямків розвитку співробітництва між Фінляндією та Харківською областю. Сторони відзначили той факт, що між Україною та Фінляндією є багато спільного - зокрема, обидві країни мають велику протяжність спільних кордонів з Російською Федерацією (у Фінляндії довжина кордону з Росією складає 1300 км).

«Ми дуже налаштовані на співпрацю з Фінляндією. Безумовно, структура як національної, так і регіональної економіки різниться, але підходи та принципи, які дозволили Фінляндії досягти величезних успіхів у економічному розвитку, нам були б дуже корисні», - зазначив Ігор Райнін.

Він акцентував увагу представників Фінляндської Республіки на необхідності поглиблення економічного співробітництва між двома країнами.

«Ми всіма можливими шляхами та механізмами диверсифікуємо ринки і в цьому році маємо збільшення експорту до країн ЄС на 3%. На жаль, в цьому обсязі не дуже велика частка Фінляндії. Тому наше перше прохання до вас - доносити до фінського бізнесу наступну позицію: Харків потрібно розглядати не тільки крізь призму військового конфлікту, а й крізь призму мирного розвитку», - сказав керівник області.

Він також звернувся до делегації з проханням про те, щоб цього року Фінляндія взяла участь в організації відпочинку та оздоровлення дітей учасників АТО з Харківської області.

«Минулого року ми активно впроваджували програму відпочинку та оздоровлення дітей воїнів АТО, в тому числі - організовували для них екскурсійні програми в країнах Європейського Союзу. Нам допомагали такі країни, як Угорщина, Німеччина та Чехія. Ми будемо розвивати цю програму і в 2016 році, і були б вдячні, якби Фінляндія взяла в ній участь», - зазначив Ігор Райнін.

Представники Фінляндської Республіки запевнили керівника області в тому, що робота в позначених напрямках буде вестися. Сторони домовилися провести ще одну міжнародну зустріч для того, щоб обговорити деталі подальшої співпраці.

«Ідея про те, щоб представники бізнесу Фінляндії приїхали до Харківської області, - дуже хороша. Мабуть, вже зараз можна починати працювати над організацією такого візиту», - зазначив Петтері Орпо.

Юха Віртанен, у свою чергу, повідомив, що зараз свій бізнес в Україні ведуть близько 100 фінських компаній, і підкреслив: більшість з них позитивно оцінюють можливості подальшого розвитку бізнесу в нашій країні.

«Нам потрібно подумати, як надалі розвивати вже наявні зв'язки. Давайте це робити разом», - запропонував Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Фінляндія в Україні.

На завершення зустрічі Міністр внутрішніх справ Фінляндської Республіки повідомив, що після відвідин нашого регіону делегація відправиться до Києва, де 31 березня він зустрінеться зі своїм колегою - Міністром внутрішніх справ України Арсеном Аваковим.

Більше фото