Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Посівна стартувала в 11 районах Харківщини

Посівна стартувала в 11 районах Харківщини

На даний момент сільськогосподарські підприємства регіону засіяли ранніми ярими зерновими та зернобобовими культурами 3% запланованих площ (6 тис. га).

Хід проведення комплексу весняно-польових робіт в господарствах Харківської області обговорили 29 березня на селекторній нараді під керівництвом заступника голови ХОДА Марка Беккера. Відкриваючи нараду, заступник керівника обладміністрації підкреслив, що в нинішньому році необхідно зберегти позитивну тенденцію і не допустити зменшення валового збору всіх сільськогосподарських культур на Харківщині.

За даними Департаменту агропромислового розвитку ХОДА, сільськогосподарські підприємства області взялися до посіву ранніх ярих зернових і зернобобових культур 12 березня. Роботи вже стартували в 11 районах.

«У поточному році весна - пізніша, а, значить, часу для посіву культур раннього і середнього строку сівби буде мало», - зазначив заступник директора Департаменту АПР Костянтин Панфілов.

Він також навів дані про прогнозовану структуру посівних площ. Так, за узагальненими даними, що були надані районами області, вся посівна площа сільськогосподарських культур прогнозується на рівні 1 млн 696 тис. га. При цьому зерновими культурами буде зайнято близько 60% площ.

«Площа посіву ярих зернових і зернобобових культур планується в обсязі 593 тис. га, що на 16% більше минулого року, - зазначив Костянтин Панфілов. - Соняшник планується посіяти на площі 382 тис. га. Також прошу підприємства не знижувати площі посіву гречки і кукурудзи».

За даними Департаменту агропромислового розвитку ХОДА, посівні площі цукрових буряків планують збільшити на 7,9 тис. га, а площі під картоплю і овочеві культури повинні залишитися на рівні минулого року.

Також в ході селекторної наради розглянули питання забезпеченості господарств області мінеральними добривами. Так, потреба в них на весняний період становить 50 тис тонн. На сьогодні запаси добрив в області дозволяють задовольнити запити аграріїв. Також в регіоні є достатньо засобів захисту рослин, і є можливість провести посів ярих культур виключно протравленим насінням.

Як зазначив Костянтин Панфілов, наразі майже повністю відремонтована і готова до весняно-польових робіт сільськогосподарська техніка. Паливно-мастильними матеріалами господарства також забезпечені.