Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина співпрацюватиме з КНР в сферах енергомашинобудування і ВПК

Харківщина співпрацюватиме з КНР в сферах енергомашинобудування і ВПК

Нові можливості міжнародного співробітництва обговорили під час зустрічі керівництва ХОДА з делегацією Китайської Народної Республіки.

У зустрічі, яка відбулася 17 березня, взяли участь заступники голови обладміністрації Юлія Світлична і Марк Беккер.

Як розповіла Юлія Світлична, домовленості про візит делегації КНР в Харківську область було досягнуто під час робочої поїздки представників нашого регіону в Китай, яка відбулася в січні.

«Під час візиту в КНР ми визначили кілька напрямів для співробітництва. Серед них - енергомашинобудування і військово-промисловий комплекс. Для того, щоб позначити подальші шляхи співпраці та знайти потенційних партнерів, китайська делегація відвідала Харківську область. Цей візит говорить про те, що ми задали правильний вектор співпраці. І ми будемо розвивати його», - підкреслила заступник керівника області.

В рамках візиту китайська делегація відвідала низку підприємств Харківщини - «Турбоатом», «Електроважмаш», Харківський приладобудівний завод імені Т. Г. Шевченка, а також науково-дослідні інститути, зокрема - Харківський фізико-технічний інститут.

«Обласна адміністрація підготувала цей візит, допомогла організувати зустрічі, і в рамках своїх повноважень ми й надалі робитимемо все, щоб підтримувати ці зв'язки. Але результат залежить від самих підприємств, від того - наскільки вони зможуть зацікавити і переконати китайських партнерів в необхідності співпраці», - підкреслила Юлія Світлична.

Вона також зазначила, що наш регіон зацікавлений як в китайському ринку, так і в розширенні присутності китайських підприємств на території Харківської області.

«Ми зацікавлені в подальшій кооперації, в інвестиціях. Тому, як представники органів влади, ми будемо надавати все можливе сприяння бізнес-співпраці, яке дозволить розвивати економіку області», - сказала Юлія Світлична.

Представляючи промисловий потенціал Харківської області, Марк Беккер зазначив, що в регіоні працюють понад 5000 підприємств різних галузей і форм власності. Серед найбільш перспективних галузей заступник голови ХОДА виділив енергомашинобудування, аерокосмічну промисловість та військово-промисловий комплекс.

«Промисловість Харківської області активно розвивається, індекс виробництва за останні два місяці помітно виріс і на сьогоднішній день становить більше 101%, - повідомив Марк Беккер. - У регіоні створюються нові кластери. Один з них пов'язаний з аерокосмічної галуззю і об'єднує понад 20 підприємств країни».

Заступник керівника обладміністрації зазначив, що співпраця в аерокосмічній галузі може бути цікавою і харківській, і китайській сторонам.

Начальник відділу Бюро закупівель управління міжнародного співробітництва Головного управління озброєння і військової техніки Народно-визвольної Армії Китаю Фан Тао повідомив, що КНР вже успішно співпрацює з Україною в сфері космічних технологій, а також в суднобудуванні. Також створена міжурядова українсько-китайська комісія зі співробітництва у сфері військових технологій.

«Ми ознайомилися з потенціалом ваших підприємств в цих сферах і вражені вашими можливостями та ідеями харківських інженерів. Ми готові до тісного спілкування в цих питаннях і сподіваємося, що наша співпраця завершиться підписанням контрактів», - сказав Фан Тао.

Він також висловив упевненість у плідній співпраці з харківською стороною за новим напрямком - ядерною енергетикою.

Більше фото