Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Американські підприємства розширять присутність на території Харківщини. Юлія Світлична

Американські підприємства розширять присутність на території Харківщини. Юлія Світлична

Про результати візиту делегації нашого регіону в США заступник голови ХОДА розповіла в інтерв'ю виданню Depo.ua.

Юлія Світлична зазначила, що представники Харківщини відвідали Сполучені Штати Америки на запрошення Організації Євразійських Демократичних Ініціатив, Центру міжнародного приватного підприємництва і низки інших урядових і громадських організацій. Всі фінансові витрати на себе взяла американська сторона.

Метою поїздки, за словами заступника голови облдержадміністрації, було зацікавити американських партнерів у спільному веденні бізнесу, а також домогтися від урядових і громадських організацій впровадження нових програм, підтримки реформ, що проводяться на території області.

За п'ять робочих днів делегації Харківщини вдалося провести близько 20 робочих зустрічей з представниками американських бізнес-кіл, урядових і громадських організацій.

За словами Юлії Світличної, найбільш перспективними сферами для співпраці в Харківській області є промисловість, АПК, сфера IT-технологій.

«Нам вдалося домовитися про розширення присутності американських підприємств на території Харківської області. Основний акцент буде зроблений на промисловість, оскільки два американські гіганти - Holtec і Babcock&Wilcox - вже працюють в Харкові. Цей напрямок будемо і надалі розвивати, - розповіла заступник голови ХОДА. - Вдалося домовитися про підписання спільного контракту Торгової палати Харківської області та Бруклінської торгової палати. Також була зустріч з представниками інвестиційних фондів і бізнес-акціонерами, сумарна вартість активів яких - близько 100 млрд дол. Ми прийшли до рішення, що створюємо постійно діючу інформаційну основу і консалтинговий майданчик, щоб розвивати наші взаємини. Плюс до всього, готуємо проекти з модернізації та створення нових виробництв на території Харківської області».

Делегація Харківщини також зустрілася з Агентством міжнародного співробітництва (USAID) та домовилася про підтримку підприємств сфери АПК. Представники USAID планують відвідати Харківську область в червні - з пропозиціями в частині кредитування, консультативної підтримки та обміну досвідом.

Крім того, вже в березні до Харківської області приїде керівник Управління міжнародної торгівлі США, який відвідає підприємства, зустрінеться з представниками бізнесу, як великого, так малого і середнього, і запропонує конкретні проекти.

Також в березні Харківську область відвідають посол США в Україні Джеффрі Пайєтт і представник Міністерства енергетики Сполучених Штатів Америки.

«Ми очікуємо подальшого розширення наших взаємин з американськими партнерами. Ми зацікавили їх і вже сформували певний імідж Харківщини. Вони побачили лідерські якості керівника області і позитивні результати роботи, вони нам повірили», - підкреслила Юлія Світлична.

Вона також нагадала, що в січні делегація Харківської області побувала з візитом в КНР і повідомила про результати цієї поїздки.

«У найближчі місяць-два промислові підприємства Харківської області відвідає делегація з Китаю. Також на сьогоднішній день є попередні домовленості на рівні підписання меморандуму з «Укроборонпромом» про завантаження Харківського авіаційного заводу», - розповіла заступник керівника області.

Серед перспективних напрямків міжнародного співробітництва Юлія Світлична також назвала розвиток відносин з Індією.

«Ще в грудні ми анонсували співпрацю з цією країною. А вже в березні можна констатувати конкретний результат. Харківське підприємство «Турбоатом» уклало договори на 2016 рік з індійськими підприємствами. Ці договори призведуть до завантаження машинобудівного комплексу не тільки одного заводу, а й суміжних підприємств - «Електроважмашу» і «ХПЗ ім Т.Г. Шевченка», - розповіла Юлія Світлична.

Повний текст інтерв'ю заступника голови Харківської обласної державної адміністрації - тут.