Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Мешканцям Харківщини пропонують висловитися щодо газових реформ

Мешканцям Харківщини пропонують висловитися щодо газових реформ

Державний регулятор - НКРЕКП - проводить опитування споживачів газу для того, щоб сформувати нові правила розрахунку за газопостачання.

В опитуванні йдеться про новий порядок оплати за газ, який передбачає розділення платежу на дві частини. Одна з них - це оплата за спожитий газ, а інша - це фактично абонплата за безумовне зобов’язання газових компаній постійно та безпечно доставляти блакитне паливо.

«Нині плата за доставку газу є складовою ціни палива. Витрати на транспортування складають приблизно 10% від загальних платежів за газ. Тож взимку з ростом обсягів споживання газу зростає і вартість транспортних послуг. Після проведення реформ споживачі сплачуватимуть за доставку газу також в середньому 10%, але рівними частинами протягом року. Тобто зменшиться фінансове навантаження в зимовий період», - пояснив заступник голови правління з обліку газу ПАТ «Харківгаз» Юрій Маслюк.

Як наголошують газовики, окрема плата за доставку газу в домоволодіння споживачів впроваджена в більшості країн Європейського Союзу (без неї працюють лише 4 країни). Це дозволяє незалежним постачальникам конкурувати між собою, створювати привабливі умови для споживачів.

«Головне завдання газових компаній – безаварійне та безпечне постачання споживачам природного газу. Для сталого газопостачання в опалювальному сезоні ремонтні роботи проводяться влітку. Рівномірна оплата послуг з транспортування газу протягом року дозволить якісно та без перешкод підготувати газові мережі до роботи в зимовий період», - зазначив перший заступник голови правління з обліку газу ПАТ «Харківміськгаз» Антон Яворівський.

Мешканці Харківщини мають можливість висловити власну думку щодо відокремлення плати за доставку газу від ціни палива. Для цього потрібно заповнити електронну анкету на сайті 104.ua, або паперову форму в управліннях ПАТ «Харківгаз», ПАТ «Харківміськгаз», чи пройти опитування в контакт-центрах газових компаній. Анкетування є анонімним.

Опитування триватиме до 18 березня.