Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Експерти з Німеччини поділилися досвідом впровадження енергоефективних проектів

Експерти з Німеччини поділилися досвідом впровадження енергоефективних проектів

У Харкові відбувся навчальний семінар на тему: «Інтеграція енергоефективних проектів в українські громади: енергетична санація багатоквартирних будинків».

У ході семінару, який було організовано за підтримки ХОДА спільно з Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, експерти Німецького енергетичного агентства DENA та Ініціативи «Житлове господарство у Східній Європі» (IWO) розповіли про німецьку стратегію в галузі енергоефективного будівництва і санації, надали практичні рекомендації щодо здійснення модернізації теплового контуру будівлі (повітряний обмін, температурні мости, матеріали для будівництва, проблема «клаптикового» утеплення), енергетичної модернізації (теплопостачання, вентиляція) та розробки планів санації.

Директор Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні Штефан Мойзер зазначив, що питання підвищення енергоефективності багатоквартирних будинків в Україні на сьогодні стоїть дуже гостро, адже найбільша частина енергоресурсів споживається саме у житловому секторі. Німеччина має 20-річний досвід з проведення комплексної санації багатоквартирних будинків та має бажання і можливості поділитися своїми напрацюваннями.

Про основні напрями роботи з підвищення енергоефективності у житловому секторі Харківської області повідомила начальник управління реформування інфраструктури та економічного аналізу Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА Наталя Горбаненко. Зокрема, мова йшла про реалізацію енергоефективних мініпроектів ОСББ в рамках обласного конкурсу «Разом - у майбутнє» та співпрацю з проектом ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІІ» щодо реалізації мікропроектів з підвищення енергоефективності житлових будинків ОСББ у м. Мерефа та м. Чугуїв.