Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За рейтинговими показниками в медичній галузі область – у лідерах в Україні

За рейтинговими показниками в медичній галузі область – у лідерах в Україні

Основні статистичні показники діяльності галузі охорони здоров’я регіону обговорили в ході селекторної наради 4 березня.

«За результатами 2015 року, незважаючи на численні проблеми, пов’язані з тимчасовимо переміщеними особами та близькістю до зони проведення АТО, Харківська область за показниками діяльності галузі охорони здоров’я посіла 4-е місце в Україні», - підкреслив головуючий на засіданні заступник керівника ХОДА Михайло Черняк.

Як зазначив директор Департаменту охорони здоров’я ХОДА Олександр Галацан, до загальної рейтингової оцінки діяльності районів та міст обласного значення по галузі охорони здоров’я включено три важливі показники. Мова йде про рівень малюкової смертності, результати профілактичних оглядів населення з метою раннього виявлення хворих на туберкульоз та залучення позабюджетних коштів у рахунку на 1 жителя.

При цьому рейтингова оцінка за підсумками року визначалась окремо по 27 районам області та 7 містам обласного значення.

«За підсумками року за зазначеними показниками по охороні здоров’я до п’ятірки найкращих увійшли Краснокутський, Богодухівський, Зачепилівський, Чугуївський та Красноградський райони. Серед міст обласного значення перше місце в загальній рейтинговій оцінці посідає Харків», - повідомив Олександр Галацан.  

Аналізуючи моніторингові показники, директор Департаменту охорони здоров’я, зокрема відзначив, що у минулому році показник рівня малюкової смертності в регіоні дещо зменшився у порівнянні з попереднім роком (з 9,82 до 9,38 на 1 тис. народжених живими). Щодо показника профілактичних оглядів населення з метою раннього виявлення хворих на туберкульоз, то він по області протягом останніх років достатньо стабільний і за рік збільшився до 671,2 на 1 тис. дорослого населення проти 655,5 у 2014 році.

Третій моніторинговий показник – залучення позабюджетних коштів на медичне обслуговування - склав 89,84 грн на одного жителя проти 61,3 грн у 2014 році.

За звітний період усього, (не враховуючи гуманітарну допомогу) в Харківській області додатково до бюджету залучено майже 244 млн грн або 8,1% від консолідованого бюджету охорони здоров’я Харківщини 2015 року.

«Представлені основні статистичні показники діяльності медичної галузі свідчать про необхідність безумовного поєднання зусиль місцевих органів влади, які відповідають за стан здоров’я громадян, а також колективів медичних працівників і медичної громадськості», - підбив підсумки Олександр Галацан.