Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Офіцер-викладач ХУПС, який врятував життя курсанта, нагороджений за героїзм

Офіцер-викладач ХУПС, який врятував життя курсанта, нагороджений за героїзм

Вручення нагороди відбулося 3 березня.

У госпітальній палаті Військово-медичного клінічного центру Північного регіону відбулося вручення старшому викладачу кафедри тактики та загальновійськових дисциплін Харківського університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба (ХУПС) підполковнику Геннадію Зливці почесного нагрудного знаку командувача Повітряних Сил Збройних Сил України «Майстерність. Честь. Відвага» за проявлений героїзм і самовідданість під час виконання службових обов’язків.

Нагадаємо, 1 березня на тактичному полі ХУПС під час проведення навчальних занять з кидання бойової гранати типу РГД-5 стався вибух гранати, в результаті якого осколкові поранення отримали офіцер та курсант 4-го курсу інженерно-авіаційного факультету військового вишу. Хоча службове розслідування інциденту ще триває, офіцери Харківського зонального відділу Військової служби правопорядку у Збройних Силах України відзначають впевнені та сміливі дії підполковника Геннадія Зливки, який врятував життя майбутньому офіцеру і прийняв основний удар на себе.

Заслужену нагороду пораненому військовослужбовцю вручили заступник командувача Повітряних Сил Збройних Сил України по роботі з особовим складом – начальник управління по роботі з особовим складом полковник Олег Грунтковський, начальник ХУПС генерал-майор Андрій Алімпієв та друзі офіцера.

«Я гордий тим, що у наших Збройних Силах служать такі герої. Геннадій скоїв справжній подвиг, коли врятував життя молодому хлопцю. Саме на таких прикладах й треба виховувати нові покоління офіцерів. Міцного здоров’я вам, Геннадію, і скоріше повертайтеся до строю захисників Вітчизни. Ви необхідні армії і державі», - зауважив Олег Грунтковський під час вручення відзнаки.

В ході спілкування з журналістами начальник ХУПС повідомив подробиці надзвичайної події.

«Під час проведення польового заняття курсант випадково випустив гранату з руки, і вона впала біля нього. Підполковник Зливка миттєво зреагував: відкинув курсанта якомога далі від небезпечного місця. Проте, сам вже не встиг врятуватися. Четверокурсник отримав лише незначне пошкодження і за два тижні повернеться до вишу. А ось наш герой прибув до госпіталю з пораненням середньої важкості. Вже встановлено, що то була прикра випадковість», - розповів журналістам Андрій Алімпієв.

До речі, наступного після надзвичайної події дня біля воріт Військово-медичного клінічного центру Північного регіону на землі з’явився напис: «Зливка – Герой України!». У такий спосіб курсанти-«кожедубівці» вирішили морально підтримати свого старшого наставника та подякувати за самовідданість.