Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Марк Беккер зустрівся з Делегатом німецької економіки в Україні

Марк Беккер зустрівся з Делегатом німецької економіки в Україні

Під час зустрічі заступник голови ХОДА презентував представникам Німеччини Харківську область, зупинившись на промисловому і сільськогосподарському потенціалі регіону.

Марк Беккер зазначив, що Харківська область - один з провідних промислових регіонів України, де працює понад 3,5 тисяч підприємств різних галузей. Він розповів про те, що минулий рік був досить вдалим для промисловості регіону.

«Ми зупинили падіння промислового виробництва, і до кінця року нам вдалося підняти його індекс на 6,1%. Ми не досягли 100%-го індексу обсягів виробництва, але, тим не менш, це дозволило підприємствам, які мали позитивне сальдо, отримати майже 5 млрд грн прибутку», - підкреслив заступник голови ХОДА.

За його словами, найбільш розвинена в області є галузь енергомашинобудування, яке сьогодні відіграє провідну роль в Україні в цілому.

«Такі найбільші підприємства, як «Турбоатом» та «Електроважмаш», беруть участь в програмах ЄБРР, Європейського інвестиційного банку. Зараз розглядається питання участі цих підприємств в тендерних процедурах на суму понад 300 млн євро. Йдеться про проект установки турбінного устаткування на 8 - 9 ГЕС України», - повідомив Марк Беккер.

Він розповів про об'єднання найбільших харківських підприємств на базі корпорації «ФЕД» та створення кластеру «Мехатроніка», до якого увійшли підприємства «Укроборонпрому», а також підприємства, пов'язані з аерокосмічною галуззю.

Крім того, Марк Беккер розповів про заходи, що вживаються в області для розвитку металургійного виробництва.

«Питома вага металургії в Україні залишається досить вагомою, і ми вважаємо, що підприємства і інжинірингові компанії, які знаходяться на території Харківської області, дійсно здатні створити новий якісний продукт металургійної галузі», - зазначив заступник керівника області.

Також він зупинився на питаннях сільського господарства, підкресливши, що для того, щоб наші виробники змогли вийти на європейські ринки, сьогодні необхідні інвестиції.

«Ми прагнемо того, щоб якість харківської продукції вийшла на європейській рівень. Ми розуміємо, що цього неможливо досягти за один день, але у нас є великий потенціал, наша продукція цілком може конкурувати з продукцією інших країн на європейському ринку», - підкреслив Марк Беккер.

Делегат німецької економіки Александер Маркус розповів про те, що зараз триває робота над створенням Українсько-німецької промислової палати, яка стане платформою як для німецького, так і для українського бізнесу. Він також зазначив, що українському бізнесу потрібно працювати над виходом на європейські ринки.

«Зараз наша діяльність зосереджена на українському бізнесі, зокрема, ми проводимо семінари, які націлені на те, щоб допомогти українському бізнесу позбутися бар'єрів, думок, що на європейському ринку вас не чекають. На цих семінарах ми розповідаємо, як знайти партнера, як встановити контакти, як потрібно говорити з німецькими підприємцями, щоб ваші пропозиції сприймалися серйозно», - розповів представник Німеччини.

Наступним кроком, за його словами, стане проведення Дня України в Баварії, в Мюнхені, 8 червня.

Також Александер Маркус наголосив на необхідності налагодження міжрегіональних відносин та безпосередньої роботи, минаючи столицю.

Марк Беккер погодився з важливістю прямих контактів з німецькими регіонами.

«Німеччина обіймає почесне друге місце за інвестиціями, спрямованими в Україну. Вони склали більше 6 млрд євро, і їх питома вага становить майже 13%, - зазначив Марк Беккер. - Сьогодні, дійсно, необхідно налагоджувати співпрацю на регіональному рівні, тому що це більш ефективна робота - конкретна і вигідна для обох сторін».