Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Коли мова йде про допомогу дітям, не можна думати про фінансову доцільність. Юлія Світлична

Коли мова йде про допомогу дітям, не можна думати про фінансову доцільність. Юлія Світлична

8 лютого заступник голови ХОДА відвідала Великобурлуцький районний центр соціально-психологічної реабілітації дітей у селі Вільховатка, який прийняли до обласної власності на сесії облради 4 лютого.

Під час візиту Юлія Світлична ознайомилася з роботою центру, поспілкувалася з його співробітниками та вихованцями.

«З приводу роботи Великобурлуцького центру реабілітації було чимало інсинуацій. Багато хто порушував це питання, але вирішити його ніхто так і не взявся. А все, що потрібно було, - вивчити ситуацію і розробити механізм дій. Саме це ми і зробили», - розповіла заступник голови ХОДА.

Нагадаємо, саме Юлія Світлична розробила й подала на розгляд обласної ради проект рішення, завдяки якому районний Центр соціально-психологічної реабілітації дітей у Вільховатці вдалося врятувати від закриття.

«Обласна адміністрація знайшла можливість в подальшому фінансувати цей центр, і депутатський корпус підтримав нас і прийняв рішення про попереднє прийняття центру в обласне підпорядкування», - пояснила заступник керівника обладміністрації.

Вона підкреслила, що у вирішенні цієї проблеми визначальною стала не фінансова доцільність, а морально-етична складова.

«Це питання - не стільки фінансове, скільки емоційне. Не все вимірюється цифрами, - сказала Юлія Світлична. - Тут знаходяться діти, які опинилися в складній життєвій ситуації. У центрі вони отримують увагу й любов, яких їм не надали вдома. Сподіваюся, що кожен з них знайде родину - повернеться до своїх батьків або знайде прийомних».

Як розповів голова Великобурлуцької райдержадміністрації Віктор Слиш, питання про фінансування Центру соціально-психологічної реабілітації дітей гостро постало після прийняття нового бюджетного кодексу в 2014 році.

«Згідно з кодексом, ми можемо фінансувати з районного бюджету установу, тільки якщо в ній перебуває не менше 70% дітей з району. Але наш центр приймає дітей з різних віддалених районів - Куп'янського, Дворічанського, Печенізького, Вовчанського, Близнюківського, Зачепилівського. Минулого року тут було більше 50% вихованців з інших районів. Але в 2015 році ми навмисне пішли на порушення, виділивши 1 млн грн на фінансування центру, тому що дітей не було куди направити», - розповів голова РДА.

Керівництво району зверталося з проханням про прийняття закладу на баланс області до депутатів минулого скликання, але питання так і не прийняли на розгляд.

«Я розповів про проблему керівникові області Ігорю Райніну, він направив мене до свого заступника Юлії Світличної, яка, будучи депутатом обласної ради, знайшла підхід до своїх колег, переконала всі фракції прийняти це рішення. І ми дуже вдячні за це. Адже відправляти сільських дітей до притулків у Харкові неправильно: там інший моральний клімат. Діти з села не можуть адаптуватися там, а тут вони відчувають себе, як вдома», - пояснив Віктор Слиш.

За допомогою до керівництва області зверталися також співробітники центру. Як розповіла директор закладу Наталя Посохова, працівники написали колективний лист на ім'я Юлії Світличної з проханням зберегти центр.

«На той момент, коли стало питання про ліквідацію нашого закладу, в обласних центрах не було місць. І до їх звільнення наших дітей відправляли б у лікарні. Але для дітей, які вже пережили стрес, це стало б психологічною травмою. Ми дуже вдячні курівництву облдержадміністрації та депутатському корпусу за те, що вони відгукнулися на наше прохання», - підкреслила Наталя Посохова.

Сьогодні, за словами директора центру, тут знаходяться 16 дітей, більшість з них - з Великобурлуцького району. Всього з початку року через центр пройшли вже 23 вихованці, частина з них повернулися до батьків, частину влаштували до дитячих будинків сімейного типу.

Після прийняття центру на баланс області, він буде заповнений, оскільки тут зможуть приймати дітей з інших районів. Одночасно в установі можуть перебувати до 25 дітей у віці від 3 до 18 років.

Юлія Світлична пообіцяла взяти на себе опіку над закладом.

«Ми домовилися, що я буду допомагати в складних ситуаціях, з якими центр не зможе впоратися самостійно. До вирішення всіх питань ми будемо підходити комплексно, включати всі можливі механізми, які допоможуть дітям розвиватися та йти вперед», - підкреслила заступник голови облдержадміністрації.