Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Без чесного і незалежного суду про боротьбу з корупцією важко говорити. Президент

Без чесного і незалежного суду про боротьбу з корупцією важко говорити. Президент

Петро Порошенко назвав історичним сьогоднішній день, коли Верховна Рада зробила перший і дуже важливий крок щодо побудови незалежної системи правосуддя, проголосувавши в першому читанні відповідні зміни до Конституції.

Рішення парламенту Президент прокоментував на зустрічі з делегацією голів парламентів Данії, Естонії, Ісландії, Латвії, Литви, Норвегії, Фінляндії та Швеції (NB8), яка перебуває в Україні зі спільним робочим візитом.

Глава держави висловив сподівання, що остаточне затвердження цього законопроекту відбудеться вже у найближчі місяці. «Це дасть можливість зробити декілька важливих кроків – зняти суддівську недоторканність, ту парасольку, яка закривала суддів від справедливого покарання за корупцію, а також забезпечити незалежну систему тестування, яка дозволить значним чином оновити суддівський корпус, зробити перезавантаження суддівської системи, але в чіткій відповідності з тими правилами і нормами, які існують в Європі», – наголосив Петро Порошенко.

За словами Президента, вперше в історії України сім з половиною тисяч суддів, всі без виключення, пройдуть процедуру оцінювання, і це безпрецедентна акція, яка дозволить виявити корупціонерів, непрофесіоналів.

«Це є значним українським подальшим кроком у комплексних реформах з подолання корупції в нашій державі. Без справедливого, чесного і незалежного суду про боротьбу з корупцією буде дуже важко говорити», – наголосив Президент, назвавши це рішення парламенту «дуже важливим кроком для того, щоб завершити формування спеціалізованої антикорупційній системи» разом з Національним антикорупційним бюро, яке було обрано за прозорою процедурою, та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою.

Глава держави наголосив на важливості довіри суспільства до судової гілки влади і навів приклад зростання довіри до Національної поліції, яка, на відміну від міліції, має велику підтримку з боку українців.