Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ігор Райнін розповів, які проекти вдалося впровадити на Харківщині завдяки фінансовій децентралізації

Ігор Райнін розповів, які проекти вдалося впровадити на Харківщині завдяки фінансовій децентралізації

У 2015 році зведений бюджет регіону отримав додатково 4,5 млрд грн, повідомив голова ХОДА, виступаючи 25 січня в ефірі телеканалу NewsOne.

«Нинішня влада - перша, яка відмовляється від своїх централізованих повноважень на користь регіонів, - підкреслив голова Харківської облдержадміністрації, що став гостем програми «По суті». - У запропонованих змінах до Конституції я бачу розподіл повноважень на користь регіонів, на користь громад. Влада стає ближче до населення, і це позитив».

Ігор Райнін зазначив, що завдяки проведеній у 2015 році фінансовій децентралізації до 454 місцевих бюджетів області надійшло додатково 4,5 млрд грн.

«Ми говоримо про ті обсяги фінансових коштів, які залишилися у розпорядженні обласного, районних, міських та сільських бюджетів. Сама громада, сам регіон може користуватися цими фінансами. Так, цього року ми в Харківській області відновили будівництво метро за рахунок фінансів місцевих бюджетів - ані копійки з державного бюджету ми не отримали. Будується філармонія, і ми плануємо, що вже в першому півріччі 2016 року цей об'єкт буде запущений. У Барвінківському районі відновили аварійний міст, який люди просили років 15. Триває газифікація сіл. Завдяки цим коштам, що залишилися на місцях, ми минулого року відкрили 8 дитячих садків», - навів приклади керівник ХОДА.

Він також підкреслив, що разом зі збільшенням обсягу коштів, що залишаються на місцях, має посилюватися й фінансовий контроль.

«І якщо безпосередньо у змінах до Конституції цього немає і не може бути, то ті нормативно-правові акти, які будуть супроводжувати зміни до Конституції, це передбачають», - пояснив Ігор Райнін.