Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Стан озимих на території області покращився

Стан озимих на території області покращився

За інформацією директора Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Олександра Нездюра, рясні опади створили сприятливі умови для майбутнього врожаю.

«Восени через посушливу ​​погоду частина посіяної на території Харківської області озимини не зійшла. Але перезимовка озимих культур проходить у сприятливих умовах, вони перебувають у стані спокою під потужним сніговим покривом», - розповів Олександр Нездюр під час селекторної наради з питань стану перезимівлі посівів озимих культур та підготовки до проведення комплексу весняно-польових робіт 2016 року.

Як пояснив директор Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр'єва УААН Віктор Кириченко, нинішні погодні умови сприяють тому, що сьогодні озимі проростають під снігом: промерзання ґрунту немає, насту на полях також немає, при цьому грунт отримує достатньо вологи.

«Відновлення культур відбулося під час першої хвилі опадів. Оскільки рілля не була промерзлою, вся волога пішла в грунт. Зараз в нас друга хвиля опадів, промерзли грунту також немає - майже всюди під снігом можна копати землю. Тобто весь сніг знову піде в грунт. А його на території області випало від 25 до 60 см - це 240-500% декадної норми», - зазначив Віктор Кириченко.

Крім того, сприятливі умови призвели до збільшення вмісту цукрів у сходах до 39%. Це, за словами науковця, дуже хороший показник - і з кінця грудня минулого року він продовжує рости.

Незважаючи на позитивні прогнози по озимих, у господарствах області ведеться робота по підготовці матеріалу на пересівання цих культур у разі поганих сходів. Пересівати їх планують, в основному, ярими зерновими культурами.

На площах, де сходи є, планується застосовувати підвищену кількість добрив для поліпшення їх стану. Забезпеченість сільгосппідприємств Харківської області мінеральними добривами на сьогодні становить 38%.

Що стосується ярих зернових і зернобобових культур, то потреба в насінні під урожай 2016 року становить 37,8 тис. тонн. На сьогодні, за даними Олександра Нездюра, сільськогосподарські підприємства області заготовили вже 38,9 тис. тонн, тобто 103% від потреби. Крім того, в господарствах області вже відремонтовано та підготовлено до роботи 90% техніки. Сільгосппідприємства забезпечені фінансовими ресурсами для проведення весняних польових робіт на 82%, ведеться робота щодо залучення кредитних ресурсів.

Нагадаємо, під урожай озимих культур 2016 року в Харківській області було засіяно понад 520 тис. га, з них 501 тис. га - під зернові культури.