Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

2017-й проголошено Роком Української революції 1917-1921 рр.

2017-й проголошено Роком Української революції 1917-1921 рр.

Відповідний указ підписав Президент України Петро Порошенко.

Цим указом одним з пріоритетів діяльності органів державної влади на 2017 - 2021 роки визначено вшанування подій та видатних учасників Української революції 1917 - 1921 років.

Символічно, що указ видано в день, коли українці відзначають постання першої української Незалежності у 1918 році — Української Народної Республіки.   

Документ готували фахівці Адміністрації Президента України у взаємодії з фахівцями Українського інституту національної пам'яті, Інституту історії НАН України, Ради національної єдності, створеної Президентом наприкінці минулого року, а також інших зацікавлених представників громадськості.

Указом передбачено цілий комплекс заходів щодо вшанування пам'яті подій початку ХХ століття. Зокрема, планується встановлення пам'ятників і пам'ятних знаків, проведення тематичних виставок архівних документів, речових пам’яток і фотоматеріалів, а також оновлення діючих експозицій музеїв, публікації наукових праць, збірок документів і матеріалів, енциклопедичних, довідкових та інших видань, присвячених 100-річчю подій Української революції 1917-1921 років.

Президент України доручив вжити заходів з метою завершення проектування та спорудження в столиці монумента Соборності України та його урочистого відкриття до 100-річчя проголошення Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки 22 січня 2019 року.

Окрім того, буде знято документальні фільми, які транслюватимуть на загальнонаціональних та регіональних телеканалах. Відповідні інформаційні матеріали про роль Української революції 1917-1921 років у європейській та світовій історії розповсюджуватимуться за кордоном.