Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Візит харківської делегації до КНР надасть імпульс нашому зовнішньоекономічному співробітництву. Юлія Світлична

Візит харківської делегації до КНР надасть імпульс нашому зовнішньоекономічному співробітництву. Юлія Світлична

Перспективи та напрямки співробітництва обговорили на низці зустрічей, що провела в Китайській Народній Республіці делегація нашого регіону на чолі із заступником голови ХОДА.

Головною метою поїздки представників Харківщини до Китаю стало налагодження міжрегіонального співробітництва. Партнером Харківської області в КНР стане провінція Хейлунцзян.

«Під час візиту до Китайської Народної Республіки харківська делегація провела низку робочих зустрічей – у тому числі, з представниками місцевої адміністрації провінції Хейлунцзян та мером її адміністративного центру – міста Харбін, - повідомила Юлія Світлична. – Ми обговорили перспективні напрямі співпраці. Такими вважаємо галузі освіти та науки, агропромислового комплексу, машинобудування та авіабудівництва, аерокосмічну тощо».

Під час офіційної зустрічі з віце-губернатором провінції Хейлунцзян паном Юнбо заступник голови ХОДА представила проект угоди про торговельно-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво між Харківською областю та провінцією, погоджений з МЗС України. Вона також запросила керівництво Народного Уряду провінції взяти участь у інвестиційному форумі, який проходитиме у Харкові у вересні поточного року.

Зі свого боку. представник керівництва провінції Хейлунцзян наголосив на зацікавленості у налагодженні співпраці між вишами та НДІ регіонів. Китайських партнерів особливо зацікавили можливості харківських науковців у сфері АПК.

У провінції зацікавлені й у налагодженні постачання продукції сільського господарства з Харківської області. Зокрема, китайська сторона готова купувати у сільгоспвиробників нашого регіону пшеницю, ячмінь, соняшникову олію, кукурудзу та інші продукти харчування.

На актуальності для китайської сторони виробництва екологічно чистих продуктів харчування було наголошено й на іншій зустрічі за участю харківської делегації. Це питання підняв мер міста Харбін.

Також учасники зустрічі з мером Харбіну відзначили перспективність співпраці в галузях освіти, науки, культури та туризму й обговорили доцільність використання харківськими експортерами залізничних товарних шляхів «Нового шовкового шляху», який почав функціонувати з 15 січня 2016 року.

Розвиток міжрегіонального співробітництва в галузях науки та високих технологій став ключовою темою зустрічі харківської делегації із заступником Адміністративного комітету Харбінської зони промислового освоєння нових і високих технологій. На цій зустрічі обговорили питання щодо розробки та реалізації спільних інноваційних проектів за участю харківських вишів і науково-дослідних інститутів. Зокрема, китайська сторона наголосила на зацікавленості у налагодженні співпраці з харківським Інститутом монокристалів. Також було піднято питання створення Центру реалізації спільних розробок та Фонду розвитку і розробки технологій на базі Харбінської зони.

«Візит харківської делегації служитиме суттєвим імпульсом для активізації зовнішньоекономічного співробітництва між регіонами та налагодження партнерських відносин між представниками ділових кіл, а також сприятиме розширенню зв’язків у науково-технічній, культурно-гуманітарній сферах та галузі туризму», - підкреслила Юлія Світлична.

Нагадаємо, делегація Харківської області на чолі із заступником голови ХОДА перебувала у КНР з 4 по 11 січня. У рамках візиту представники Харківщини провели низку робочих зустрічей, відвідали провідні підприємства регіону та взяли участь у роботі IV Зимової харбінської науково-технічної виставки «Економіка і нові можливості північних регіонів у проекті «Один пояс – один шлях».