Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ми виступаємо за повернення спецрежиму ПДВ для аграріїв. Марк Беккер

Ми виступаємо за повернення спецрежиму ПДВ для аграріїв. Марк Беккер

Свою позицію щодо змін, які були внесені до Податкового кодексу України, заступник голови ХОДА озвучив 19 січня в ході селекторної наради Міністерства аграрної політики України.

На селекторі обговорили зміни, внесені до Податкового кодексу України 24 грудня 2015 року в частині спецрежимів АПК. Представники всіх регіонів відзначили істотне ускладнення адміністрування податків і підкреслили, що скасування спецрежиму ПДВ завдасть удару по аграрній сфері країни.

«Ми ставимо в складне становище наших аграріїв. За наявності істотного диспаритету цін на промислові товари та послуги й на сільськогосподарську продукцію ще й створюються серйозні законодавчі перепони, - підкреслив Марк Беккер. – Через зміни до Податкового кодексу, що набрали чинності, сільгосптоваровиробники області в 2016 році недоотримають 800 - 900 млн грн. Для галузі тваринництва внесення таких змін взагалі є неприпустимим, оскільки рівень її рентабельності в попередньому році склав лише 11,8%. Внесені до Податкового кодексу зміни призведуть до того, що тваринництво в більшості господарств стане збитковим, у результаті може скоротитися поголів'я».

За оперативною інформацією заступника голови ХОДА, завдяки спецрежиму ПДВ за 11 місяців 2015 року сільськогосподарські підприємства регіону на спецрахунки отримали близько 1,5 млрд грн. Ці кошти аграрії спрямовують на зміцнення матеріально-технічної бази та впровадження сучасних технологій, завдяки чому збільшуються й обсяги виробництва сільгосппродукції.

«Скасування спеціального режиму оподаткування може призвести до істотного зниження рентабельності виробництва і навіть зробити збитковими істотну кількість агропідприємств регіону, - пояснив Марк Беккер. – Ми, як і раніше, сподіваємося, що думку аграріїв та керівництва регіонів почують у Києві».