Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Рятувальники попередили про небезпеку виходу на кригу водойм регіону

Рятувальники попередили про небезпеку виходу на кригу водойм регіону

Льодовий покрив поки ще затонкий, наголосили в Департаменті цивільного захисту ХОДА.

«На водоймах Харківщини тільки почав формуватися льодовий покрив, його товщина становить до 5 см. Знаходитися на тонкій кризі надто небезпечно, - зауважив директор департаменту Володимир Фадєєв. - Департамент продовжує координувати спільні заходи з працівниками ГУ Державної служби з надзвичайних ситуацій у Харківській області та іншими службами й відомствами щодо недопущення надзвичайних ситуацій на водоймах».

За даними начальника Управління державного нагляду (контролю) у сфері пожежної, техногенної безпеки і цивільного захисту, підполковника служби цивільного захисту ГУ ДСНС України у Харківській області Сергія Колосовського, у грудні - січні на водоймах Харківщини загинуло 4 людини, 4-х осіб вдалося врятувати.

Враховуючи високу ймовірність нещасних випадків на льоду, рятувальники звертаються до громадян з проханням утримуватись в такі дні від виходу на тонкий лід і застерегти від цього дітей.

«Завзятим рибалкам також слід пам’ятати, що зимова ловля риби потребує особливо суворого дотримання правил безпеки при знаходження на льоду», - говорить Сергій Колосовський.

В ГУ ДСНС у Харківській області нагадують, що перш ніж ступити на лід, потрібно дізнатись його товщину. Виходити на лід можна лише тоді, коли його товщина досягне 7 см, для влаштування ковзанки – не менше 10-12 см, а масова переправа пішки може бути організована при товщині льоду не менше, ніж 15 см. Крім того, рибалкам слід пам’ятати, що робити лунки для риболовлі варто на безпечній відстані один від одного. Також потрібно обов’язково мати при собі міцну мотузку завдовжки 15-20 метрів з петлею на одному кінці та півкілограмовим вантажем - на іншому, два цвяхи або ніж, які допоможуть вибратися на лід, якщо раптом провалитеся.

Якщо ж людина провалилася в холодну воду, фахівці радять наступне:

- не піддавайтеся паніці, не кричіть, якщо поруч нікого немає - ви тільки даремно витратите сили, не робіть різких рухів, стабілізуйте подих, уникайте занурення з головою;

- розкиньте руки в сторони й постарайтеся зачепитися за крайку льоду, додавши тілу горизонтальне положення по напрямку плину;

- спробуйте обережно налягти грудьми на край льоду й закинути одну, а потім й іншу ногу на лід;

- вибравшись на лід, перекотіться і відповзайте у той бік, звідки ви прийшли, де міцність льоду вже відома, повільно повзіть до берега.