Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За два місяці до Центру допомоги учасникам АТО звернулося більше ста осіб

За два місяці до Центру допомоги учасникам АТО звернулося більше ста осіб

Про результати роботи Харківського обласного центру допомоги учасникам АТО говорили 30 грудня на прес-конференції за участю директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрія Шпараги.

За інформацією Юрія Шпараги, наразі на обліку соціальних служб Харківської області є 3866 учасників АТО і 123 члени сімей загиблих військовослужбовців.

«Воїни, які повертаються із зони АТО, вимагають особливої уваги. Перше, з чим вони стикаються – це необхідність оформлення документів для отримання пільг. Учасник АТО повинен звернутися до управління соціального захисту, де йому оформлять соціальний паспорт, в який внесуть інформацію, необхідну для отримання пільг», - пояснив директор департаменту.

Юрій Шпарага розповів про державні програми, які діють в Харківській області для воїнів АТО.

«Це програма забезпечення житлом осіб, які брали безпосередню участь у АТО. По ній отримали квартири двоє військовослужбовців. Також передбачено заходи з психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції, яку пройшов 161 демобілізований», - зазначив Юрій Шпарага.

За даними директора Департаменту соціального захисту, на сьогодні 54 людини пройшли санаторно-курортне лікування, 147 учасників АТО - соціальну і професійну адаптацію. Крім того, була виплачена матеріальна допомога 413 військовослужбовцям, звільненим з військової служби, на загальну суму 495 тис. грн.

Про роботу Харківського обласного центру допомоги учасників АТО розповіла його керівник, волонтер Ольга Щербакова.

«В режимі постійного чергування у нас працюють три фахівця: представник обласного військкомату, соціальної служби та центру зайнятості. На сьогодні ми прийняли 113 звернень: 95 - від учасників АТО, і 22 - від членів їх сімей», - поінформувала Ольга Щербакова.

За її словами, близько половини звернень стосувалися соціальних гарантій і механізмів їх реалізації на території Харкова та області. Крім того, демобілізовані зверталися до центру за рішенням питань, пов'язаних з отриманням медичної допомоги, земельних ділянок та статусу учасника бойових дій.

«На сьогоднішній день жодна служба або департамент нам не відмовил у допомозі щодо вирішення тих питань, які виникали в учасників АТО», - зазначила Ольга Щербакова.

Довідка. Центри допомоги учасникам АТО були створені за ініціативи Президента України Петра Порошенка, волонтерських і громадських організацій у всіх областях України. У Харківській області розпорядженням голови ХОДА Ігоря Райніна центр був заснований у жовтні та на початку листопада розпочав свою роботу в приміщенні Харківського обласного військового комісаріату по вул. Коцарській, 56.

Харківський обласний центр допомоги учасникам АТО приймає відвідувачів з 8:00 до 17:00. В центрі працює 7 представників волонтерських і громадських організацій та 14 департаментів ХОДА, державних служб і органів місцевого самоврядування.

Більше фото