Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На ремонт лікарень Харківщини буде спрямовано 80 мільйонів гривень. Юлія Світлична

На ремонт лікарень Харківщини буде спрямовано 80 мільйонів гривень. Юлія Світлична

Заступник голови ХОДА зазначила, що ці кошти підуть на модернізацію п'яти найважливіших об'єктів охорони здоров'я регіону.

Юлія Світлична уточнила, що цей фінансовий ресурс - від Європейського інвестиційного банку. Усього в Харківській області в рамках фінансування першого траншу проекту ЄІБ «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України» буде реалізований 21 проект на загальну суму понад 242 мільйонів гривень. Ця фінансова допомога буде інвестована в соціальну інфраструктуру для подолання наслідків конфлікту на сході країни і забезпечення гідних умов життя для внутрішньо переміщених осіб. Йдеться про реконструкцію та відновлення житла, в якому можна розмістити переселенців, а також енергомодернізацію і відновлення інфраструктури соціальних об'єктів: дитячих садків, шкіл і лікарень.

«На минулій сесії були прийняті 242 млн грн від Європейського інвестиційного банку, які підуть на реконструкцію і модернізацію соціальної сфери. У найближчій черзі заплановано 5 об'єктів охорони здоров'я, на які буде виділено близько 80 млн для того, щоб провести ремонт, утеплити, зробити модернізацію цих приміщень. Зокрема, ми плануємо відремонтувати 2 корпуси в обласній клінічній лікарні, в дитячій лікарні №1, в центрі по боротьбі зі СНІДом і тубдиспансері», - зазначила Юлія Світлична.

За її словами, другий транш від європейських партнерів очікується в 2016 році. Заступник голови ХОДА також зазначила, що Харківська область взяла активну участь у конкурсі, оголошеному Європейським інвестиційним банком та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, і підготувала найбільшу кількість проектних пропозицій.

«Ми повинні розуміти, що Харківська область - специфічна. Тут особливу роль відіграє географічне положення. Ми - крайня мирна точка на кордоні з зоною антитерористичної операції. Є особливості, на які ми зобов'язані звертати увагу, є напруженість, пов'язана з тим, що тимчасово переміщені особи - а офіційно їх зареєстровано 207 тисяч - користуються тією ж інфраструктурою, що й населення регіону. Тому в частині комфортного перебування цих людей на території Харківщини ми намагаємося зробити все можливе для того, щоб, у першу чергу, жодним чином не турбувати мешканців області, а в другу чергу, звичайно, забезпечити всіх переселенців тими необхідними послугами, яких вони потребують» , - зазначила Юлія Світлична.

Довідка. Фінансову угоду за проектом «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України» між Україною та Європейським інвестиційним банком було підписано 22 грудня 2014 року.

Проект є рамковою позикою, призначеною для фінансування інвестицій в якнайшвидше відновлення в малих масштабах пошкодженої інфраструктури в багатьох секторах з метою подолання наслідків конфлікту в східній Україні.

Проект охоплює:

- Донецьку та Луганську області в межах територій під контролем Уряду України;

- три сусідні області (Харківську, Дніпропетровську та Запорізьку), які відчувають сильний тиск на інфраструктуру соціальних послуг та інші сфери у зв'язку зі значним припливом ТПО та іншими проблемами, пов'язаними з конфліктом;

- інші області, що приймають значну кількість ТПО, для надання допомоги у вирішенні проблем посиленого тиску на соціальну інфраструктуру і з погляду розселення.

22 квітня 2015 року цю фінансову угоду було ратифіковано Верховною Радою України. 13 травня 2015 року фінансова угода набула чинності.