Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині пройшли штабні навчання з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій

На Харківщині пройшли штабні навчання з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій

Навчання пройшли в режимі відеоконференції з районами та містами обласного значення під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 23 грудня.

Відкриваючи засідання комісії, заступник голови - керівник апарату облдержадміністрації Вячеслав Аббакумов зазначив, що під час навчань керівники департаментів ХОДА, районів і служб повинні використовувати досвід, отриманий у боротьбі зі стихією - снігопадами, через які на початку грудня було знеструмлено багато населених пунктів області.

«Тоді, в цілому, ситуацію вдалося виправити, але були окремі проблемні моменти, пов'язані з людським фактором. Організаційні рішення приймалися несвоєчасно, і це затягнуло процес усунення наслідків стихії», - підкреслив Вячеслав Аббакумов.

Як пояснив директор Департаменту цивільного захисту ХОДА Володимир Фадєєв, в результаті подій початку грудня регіональна комісія з питань ТЕБ та НС вирішила відпрацювати дії усіх відповідальних служб в подібних ситуаціях.

Згідно з легендою навчань, в результаті несприятливих погодних умов в області утворилися снігові замети, припинився автомобільний рух на дорогах державного та регіонального значення. Без енергопостачання повністю залишилися більше 625 населених пунктів, частково - 126 сіл і селищ. Всього без енергопостачання залишилися близько 8400 будинків. Аварії в електроенергетичних системах спричинили припинення подачі електроенергії і теплопостачання більш ніж 260 об'єктів соціальної сфери.

Виходячи з обстановки, що склалася на території області, було організовано позачергове засідання комісії з надзвичайних ситуацій, щоб прийняти рішення і заслухати представників найбільш постраждалих від стихії районів. Серед них, згідно з легендою, виявилися Чугуївський, Харківський, Вовчанський та Зміївський райони. Зокрема, керівники останнього відзвітували про виконану роботи і попросили обласну владу допомогти їм у ремонті мосту через річку та у відновленні мереж електропостачання.

У ході навчань керівники регіональної комісії з питань ТЕБ та НС, а також керівники районів, знову повернулися до досвіду ліквідації наслідків снігопадів на початку цього місяця і підняли питання, що стосуються координації дій служб і забезпечення зв'язку.

«Під час стихії на початку грудня мешканці найбільш постраждалих районів скаржилися на відсутність інформації про усунення її наслідків, а також на неможливість додзвонитися до відповідних районних служб, - зазначив начальник Управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Олексій Белоцький. - Хотів би, щоб робота в цьому напрямку була посилена на місцях. Наприклад, разом з «Харківобленерго» ми провели роботу щодо збільшення кількості телефонних ліній. У районах також потрібно вжити відповідних заходів».

Крім того, Володимир Фадєєв розповів про необхідність відновлення елементів системи оповіщення, таких як радіоточки.