Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ігор Райнін вручив бригадам «швидкої допомоги» ключі від 15 нових автомобілів

Ігор Райнін вручив бригадам «швидкої допомоги» ключі від 15 нових автомобілів

Цього року автопарк «швидкої допомоги» в Харківській області поповнився 22 машинами, укомплектованими всім необхідним обладнанням.

«Системі охорони здоров'я ми, як і обіцяли, будемо приділяти особливу увагу. У четвер був прийнятий обласний бюджет, і це дуже важливо і для медиків, і для співробітників системи освіти, і для працівників соціальної сфери. З 1 січня ви можете працювати з розумінням того, що буде і заробітна плата, й оснащення, і покращення матеріально-технічної бази», - сказав голова Харківської облдержадміністрації, звертаючись до медиків.

Він зазначив, що зроблене в 2015 році, - тільки перший крок у розвитку системи охорони здоров'я в Харківській області. «2016-й рік буде ще більш динамічним», - запевнив Ігор Райнін.

Керівник ХОДА нагадав, що за рахунок коштів обласного бюджету автопарк «швидкої допомоги» не оновлювали протягом останніх чотирьох років.

«Цього року ми закупили 22 автомобіля «швидкої допомоги», 7 з них були вручені в жовтні, а в грудні - ще 15. Спочатку планували закупити 20 автомобілів, для цього було виділено 40 мільйонів гривень, але ми таким чином провели тендери, що змогли закупити не 20, а 22 автомобіля й, крім того, зекономили більше 2 мільйонів гривень, які пішли на придбання обладнання для цих машин. У результаті ми отримали близько 5 реанімобілів, оснащених і апаратами штучної вентиляції легенів, і кардіологічними препаратами», - повідомив Ігор Райнін.

Головний лікар комунального закладу охорони здоров'я «Харківська обласна лікарня - Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Богдан Федак зазначив, що нові автомобілі «швидкої» укомплектовані всім необхідним для надання екстреної допомоги.

«Машини екстреної допомоги поділяються на три класи - «А», «В» і «С». «А» - це лінійні машини для виїзду на звичайні виклики, машини класу «В» і «С» - це автомобілі спецбригад, вони направляються, як правило, в окружні лікарні і на ті підстанції «швидкої допомоги» в Харкові, де є найвищий кадровий потенціал, - пояснив Богдан Федак. - У нас ніколи в класі «А» не було дефібриляторів, не було в базовій комплектації засобів для надання допомоги при проблемах з диханням. Зараз всі машини цим укомплектовані. Якщо порівняти те, що ми отримували в 2007 році, і сьогодні - це небо і земля».

Також головлікар ОКБ зазначив: нові автомобілі прослужать довше та дозволять бригадам швидше приїжджати на виклики.

«Якщо раніше нашою «ГАЗеллю» потрібно було доставити пацієнта на відстань 100 км, на це йшло 2 години, нові машини проїдуть цю відстань за 1 годину та 5 – 1 годину та 10 хвилин. Крім того, наші колишні машини, навіть RAF, які колись дуже хвалили, потрібно було міняти раз на 3-4 роки, а не змінювали десятиліттями, а ці машини мають ресурс мінімум у 2,5 рази більший, вони витримають років 7 без проблем», - підкреслив Богдан Федак.

Він зазначив, що автопарк «швидкої допомоги» потребує подальшого оновлення.

«Я думаю, робота в цьому напрямку буде продовжуватися, тому що Ігор Львович налаштований повністю оновити парк машин, і, як ми бачимо, його слова з ділом не розходяться», - сказав Богдан Федак.

Ключі від нових автомобілів «швидкої допомоги» водіям 15 бригад вручили Ігор Райнін і два заступники голови ХОДА - Юлія Світлична та Михайло Черняк. По завершенні урочистої частини керівник обладміністрації привітав медиків із святами.

«Хочу подякувати вам за роботу, передати найтепліші слова вашим родинам, близьким, рідним, дітям», - сказав Ігор Райнін.

Більше фото