Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина – один з лідерів із впровадження реформ у країні

Харківщина – один з лідерів із впровадження реформ у країні

За результатами моніторингу соціально-економічного розвитку регіонів наша область посіла 4-те місце.

Відповідні дані розміщено на офіційному сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Загальна рейтингова оцінка соціально-економічного розвитку розрахована за 6 напрямами: «Економічна ефективність», «Інвестиційний розвиток та зовнішньоекономічна співпраця», «Фінансова самодостатність», «Ефективність ринку праці», «Розвиток інфраструктури», «Відновлювана енергетика та енергоефективність». Напрями налічують 26 показників.

«Рейтингове оцінювання соціально-економічного розвитку територій було введено Кабінетом Міністрів України цього року. Моніторинг відображає не лише потенціал області, але й ступінь ефективності управлінської діяльності та рівень впровадження реформ у регіоні, - пояснив голова ХОДА Ігор Райнін. - Приємно відзначити, що Харківська область посіла 1-е місце за напрямком «Відновлювана енергетика та енергоефективність». У першу чергу, таку позицію регіон займає завдяки таким показникам, як частка оснащення багатоквартирних житлових будинків приладами обліку теплової енергії та частка сумарної потужності котелень на альтернативних видах палива в регіоні. Хочу відзначити, що Харківська облдержадміністрація приділяє велику увагу впровадженню енергоефективних технологій у регіоні. У 2015 році ми інвестували у цю сферу більше 100 млн грн та зменшили споживання газу на 15 - 20%».

Окрім того, відповідно до Моніторингу соціально-економічного розвитку регіонів за січень-вересень 2015 року Харківська область - у п‘ятірці лідерів за показниками, які характеризують рівень зайнятості населення, що дало змогу регіону в цілому по сфері «Ефективність ринку праці» зайняти 4-те місце.

«За сферою «Економічної ефективності» Харківська область зайняла 7-ме місце. І це непогана позиція, як для прифронтової території, яка має 300 кілометрів кордону з Російською Федерацією та ще 300 – із зоною АТО. Варто відзначити й той факт, що більшість підприємств регіону були орієнтовані на російський ринок, який наразі втрачено. Особливо за напрямком «Економічної ефективності» слід відзначити показники, що стосуються будівельної галузі. За індексом будівельної продукції область перевищила середньоукраїнський  рівень і посіла 7-е місце, а за обсягом виконаних будівельних робіт на одного мешканця – 3-тє місце», - відзначив Ігор Райнін.

Підтвердженням того, що будівельна галузь області розвивається, є такий макроекономічних показник, як індекс капітальних інвестицій, який за підсумками 9 місяців демонструє ріст в порівнянні до відповідного періоду минулого року, – 104%, що відповідає 6-му місцю Харківської області  серед регіонів України.

Також позитивний результат отримано за напрямком «Фінансова самодостатність» – 7-ме місце по Україні. Цей результат отримано завдяки 6-й позиції в цій сфері за показником «Доходи місцевих бюджетів на одну особу населення».