Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

15% ставки кредитів, взятих населенням на енергозбереження, компенсують з облбюджету

15% ставки кредитів, взятих населенням на енергозбереження, компенсують з облбюджету

На II позачерговій сесії обласної ради депутати затвердили Програму відшкодування відсотків за кредитами, отриманими населенням Харківщини на впровадження енергозберігаючих заходів на 2016-2020 рр.

Як пояснив начальник управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Олексій Белоцький, з обласного бюджету будуть компенсувати 15% відсоткової ставки за кредитами, які мешканці Харківщини беруть на енергоефективні заходи.

«На державному рівні вже працює програма стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів: сьогодні з державного бюджету відшкодовують до 40% суми кредиту, залученого для придбання котлів з використанням альтернативних видів палива, енергоефективного обладнання та матеріалів. Але значні процентні ставки банків - до 25% річних - відлякують більшість потенційних позичальників. Тому ми вирішили запровадити в області додаткові стимули для активізації процесу кредитування енергозберігаючих заходів», - пояснив начальник управління ПЕК.

Для компенсації відсоткових ставок в обласному бюджеті 2016 року передбачено 1 млн грн. До 2020 року ця сума щорічно збільшуватиметься на 100 тис. грн. Втім, якщо попит на пільгові кредити буде великим, і коштів не вистачатиме, обласна державна адміністрація буде розглядати можливість збільшення фінансування програми.

«Також сприятиме вирішенню цієї проблеми прийняття місцевих - районних, міських, селищних, сільських - програм часткового відшкодування відсоткових ставок. Можливості місцевих бюджетів, звичайно, обмежені, але відшкодувати 5% ставки вони цілком спроможні», - зазначив Олексій Белоцький.

За його словами, на наступній сесії обласної ради планується ухвалити механізм використання коштів обласного бюджету за програмою відшкодування відсотків - і вже з початку наступного року мешканці області матимуть можливість брати пільгові кредити на енергозбереження.

Фото пленарного засідання II позачергової сесії Харківської обласної ради VII скликання