Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ми надаємо нашим студентам можливість реалізувати себе в міжнародному співтоваристві. Юлія Світлична

Ми надаємо нашим студентам можливість реалізувати себе в міжнародному співтоваристві. Юлія Світлична

10 грудня заступник голови ХОДА взяла участь у відкритті «Першого регіонального форуму можливостей» для представників сфери освіти.

Організаторами форуму, який пройшов у Харківському національному економічному університеті ім. С. Кузнеця, є Харківська обласна державна адміністрація і Національний офіс проектів ЄС «Еразмус+». У роботі форуму, на якому презентували проекти міжнародного співробітництва у сфері освіти, взяли участь представники 27 вишів Харкова.

Відкриваючи форум, Юлія Світлична привітала його учасників від імені голови ХОДА Ігоря Райніна, побажавши їм максимально ефективної роботи.

«Цей форум допоможе нам знайти нові шляхи реалізації колосального академічного потенціалу, яким завжди пишалася Харківщина. Наука не може розвиватися в ізоляції. Щоб бути успішним, проводити фундаментальні дослідження, робити відкриття, в сучасному світі потрібно бути мобільним, відкритим і активно використовувати ресурси, які надає світове академічне співтовариство. Тому цей форум - форм можливостей. Чи будуть вони реалізовані - залежить тільки від вас», - підкреслила Юлія Світлична.

Вона зазначила, що можливості міжнародної співпраці розширило створення Харківського університетського консорціуму, який забезпечив потужну організаційну та методологічну базу для реалізації не тільки освітнього потенціалу, але й для стратегічного розвитку регіону в цілому.

«Успішність підприємств, конкурентоспроможність регіону, розвиток держави - все це невід'ємне від нових знань і технологій. Тому ми повинні включатися у світове академічне середовище і брати участь у міжнародних наукових і освітніх програмах», - сказала Юлія Світлична.

Вона підкреслила, що знання та досвід, які студенти та молоді вчені набувають в рамках міжнародного співробітництва, знайдуть гідне застосування на Харківщині.

«Мотивуючи молодь до роботи в міжнародних програмах, ми надаємо їм можливість навчитися, придбати корисні навички, реалізувати свої ідеї. І чекаємо, що після повернення додому вони будуть застосовувати цей досвід для розвитку не тільки нашої області, а й України в цілому. Ми хочемо, щоб наші студенти розуміли: вони потрібні саме тут», - підкреслила заступник керівника області.

На думку президента Харківського університетського консорціуму Людмили Бєлової, створити умови, за яких наші студенти, отримавши іноземні дипломи, повертатимуться додому, - спільна задача наукового співтовариства, влади та бізнесу.

«Сьогодні харківські виші, студенти, молоді вчені відчувають увагу з боку керівництва області. Ми бачимо, що влада дійсно зацікавлена ​​в розвитку наукової та освітньої сфер регіону. І створення університетського консорціуму - підтвердження цьому», - підкреслила Людмила Бєлова.

Ректор ХНЕУ ім. С. Кузнеця Володимир Пономаренко також зазначив, що консорціум дозволяє об'єднати зусилля харківських ВНЗ для успішної участі в міжнародних програмах.

«Щоб отримати грант, потрібно написати якісний проект. Для цього необхідно докласти серйозних зусиль колективу. Упевнений, що разом досягнемо великих успіхів», - сказав Володимир Пономаренко.

У відкритті форуму також взяв участь глава Почесного консульства Республіки Польща в Харкові Ян Здановській. Він зазначив, що шлях розвитку, яким прямує Україна, дуже схожий на польський, і висловив готовність польської сторони ділитися досвідом в освітній сфері.

У рамках форуму в економічному університеті пройшли освітні сесії, присвячені конкретним програмам міжнародного співробітництва у сфері освіти. Також з програмами можна було ознайомитися на виставці, де було представлено понад 30 проектів.

Більше фото