Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Учасників АТО, які потребують складного протезування, відправлять до клінік США

Учасників АТО, які потребують складного протезування, відправлять до клінік США

Про це повідомив директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан за підсумками зустрічі за участю більше 200 бійців АТО, яка 7 грудня відбулася у військовому госпіталі.

Керівництво департаментів обладміністрації та харківські юристи провели консультації для бійців, які перебувають на лікуванні у Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону у Харкові. За інформацією Олександра Галацана, основною метою зустрічі було надання воїнам АТО, що знаходяться на лікуванні в Харківській області, юридичної допомоги, а також відпрацювання направлень до клінік США для пацієнтів з найбільш складними випадками протезування.

«Там учасникам АТО буде надана допомога в протезуванні, зокрема, із застосуванням найсучасніших електронних, інформаційних та біомеханічних технологій. У нас 7 учасників АТО проходять обстеження та лікування в Інституті протезування та ще 3 лікуються в госпіталі для ветеранів АТО», - розповів Олександр Галацан.

За його інформацією, наразі підготована та відправлена до Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО необхідна медична документація пацієнтів. Протезування проводитиметься за рахунок спонсорів із США.

Олександр Галацан також підкреслив, що під час зустрічі фахівці департаментів охорони здоров'я та соціального захисту населення ХОДА, громадські та військові юристи відповіли на питання й дали необхідні рекомендації учасникам АТО. Найбільш поширеними були питання щодо можливостей медичної, психологічної та інших видів реабілітації, які є в Харківській області. Юристів найчастіше запитували про працевлаштування, отримання землі, а також реалізацію прав сімей загиблих на медичне обслуговування та санаторно-курортне лікування.

За словами харківського адвоката громадської організації «Юридична сотня» Артема Донця, військовослужбовці також зверталися з питаннями, пов'язаними з оформленням статусу учасника бойових дій, учасника АТО, отриманням матеріальної допомоги, а також порушенням їх прав як військовослужбовців і громадян України.

«Ми провели консультації, залишили контакти, у тому числі фахівців «Юридичної сотні» в регіонах України», - пояснив Артем Донець.