Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

8 грудня всі населені пункти Харківщини будуть з електрикою

8 грудня всі населені пункти Харківщини будуть з електрикою

Про ліквідацію наслідків негоди в регіоні 7 грудня розповіли заступник голови ХОДА Євгеній Шахненко та в.о. голови правління АК «Харківобленерго» Володимир Яворський.

За інформацією Євгенія Шахненка, з 2 по 4 грудня в Харківській області випало від 9 до 59 мм опадів, що дорівнює 190% декадної норми і кваліфікується як стихійне лихо. Від негоди найбільш постраждали центральні райони: Валківський, Дергачівський, Богодухівський, Харківський, Чугуївський, Зміївський і Нововодолазький.

За кілька днів було знеструмлено 185 повітряних ліній електропередачі 6-10 кВ, 71 лінія 110 і 35 кВ, обрушено 447 опор. У Харківській області впало більше 2 тисяч дерев. Крім того, були повністю відключені від електрики 2376 трансформаторних підстанцій. До кінця дня 3 грудня було знеструмлено понад 400 населених пунктів області. Налипання снігу на проводах становило від 8 до 10 мм.

«У таких умовах особлива увага приділялася безпеці людей. Тому що лінії перебували під напругою. Були задіяні правоохоронні органи, виставлялися пости. Крім того, дуже багато було випадків крадіжки дроту. Нам довелося додатково просити у Запорізькій області надати нам безкоштовно дроти. Прийшли 2 вагони дроту», - зазначив Євгеній Шахненко.

За його інформацією, над ліквідацією наслідків стихії щодня в цілодобовому режимі працюють 193 бригади. Фахівців з районів, які від негоди постраждали найменше, перекинули до більш проблемних. Роботу ускладнило й те, що земля почала відтавати, й техніка грузла, зазначив Володимир Яворський.

«У нас багато енергетиків працюють з 1971-го року. І ніхто з них не пам'ятає такого масштабу стихії, щоб за одну добу була така кількість налипання мокрого снігу, одночасно поєднана з сильними поривами вітру й обмерзанням. Що відбувається: на дроти налипає сніг, потім це все перетворюється на лід, багатотонні дроти починають розгойдуватися, природно, не витримують такої ваги і обриваються. Коли провід з одного боку обривається, відбувається одностороннє навантаження на опору, і опори починають «складатися» одна за одною або деформуватися», - розповів Володимир Яворський.

Євгеній Шахненко підкреслив: ситуація - під контролем і стабілізується щогодини.

«У нас є графіки робіт: що потрібно відремонтувати в першу чергу по кожному населеному пункту. З тим, що потрібно було робити за нормативами протягом до 30 днів, ми справляємося за 5 - 7 днів. Це факт. На сьогоднішній день з 400 населених пунктів, де не було електрики, залишаються повністю знеструмленими 16: 10 - у Зміївському районі, 2 - у Нововодолазькому, 2 - у Харківському і 2 - у Вовчанському. Частково знеструмлено близько 40 населених пунктів. Я думаю, що ми вийдемо з цієї ситуації найближчим часом», - запевнив заступник голови ХОДА.

На даний момент уже повністю завершена ліквідація аварії по лініях 110, 35, 10 кВ, на завершальній стадії - роботи по лініях 0,4 кВ.

«На жаль, обривів дуже багато, ми намагаємося максимально все усунути. Це стихійне лихо. І тільки спільними зусиллями ми можемо з ним впоратися. 8 грудня до 18:00 ми вийдемо на 100-відсоткове усунення наслідків стихійного лиха, і вся Харківська область буде з електрикою», - зазначив Володимир Яворський.

Більше фото