Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області пацієнти не відчувають проблем із гемодіалізом

У Харківській області пацієнти не відчувають проблем із гемодіалізом

Про це 3 грудня заявив директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан.

За його даними, наразі в Харківській області на різних методах лікування пацієнтів із хронічною хворобою нирок знаходиться більше 500 осіб, з яких 239 отримують гемодіаліз.

«Наші пацієнти до кінця 2015 року повністю забезпечені фінансами та відповідними витратними матеріалами на проведення якісного доступного для них і своєчасного гемодіалізу», - зазначив Олександр Галацан.

За його даними, загальна сума фінансування на забезпечення витратними матеріалами та медикаментами пацієнтів, що потребують гемодіалізу, в цьому році становить 85 млн грн. Це майже в три рази більше, ніж у 2013 році, зазначив директор Департаменту. Також Олександр Галацан зазначив, що 65 млн грн - це гроші з обласного бюджету.

«Це дуже серйозні ресурси, що наближаються за своїми кількісними параметрами до загальних сум витрат на медикаменти, які проходять у всіх бюджетних установах обласного підпорядкування на протязі року, а це 110 млн грн», - зазначив він.

При цьому, за словами Олександра Галацана, при проведенні процедури гемодіалізу пацієнти отримують такий вид допомоги на апаратах виключно німецького виробництва 4-го та 5-го покоління.

«Вони влаштовані таким чином, що інші діалізатори - фільтри для гемодіалізу, що не адаптовані до цього типу апаратів «штучна нирка», вмонтувати і використовувати технічно неможливо. Тобто замінити якісний діалізатор на інший технічно неможливо», - пояснив Олександр Галацан.

Крім того, директор Департаменту охорони здоров'я повідомив, що в Харківському обласному клінічному центрі урології та нефрології ім. В.І. Шаповала працює 28 апаратів гемодіалізу. У найближчі тижні там буде введений в експлуатацію новий зал - це ще 8 апаратів 5-го покоління.

«Оскільки кількість пацієнтів, які потребують гемодіалізу, збільшилася в основному через тимчасово переміщених осіб із Донецької та Луганської областей, знадобився й додатковий зал. Усі апарати працюють і будуть працювати в чотирьохзмінному режимі, включаючи нічний час, і використовуються з максимальною ефективністю», - підкреслив Олександр Галацан

Зараз, за даними Департаменту охорони здоров'я, у Харківській області гемодіалізу потребує 8 пацієнтів із числа ВПО, хоча ще кілька місяців тому їх кількість становила близько 50 осіб.