Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина отримає понад 242 млн грн для забезпечення гідних умов життя для переселенців

Харківщина отримає понад 242 млн грн для забезпечення гідних умов життя для переселенців

Про це повідомила заступник голови ХОДА Юлія Світлична.

За її інформацією, у рамках фінансування першого траншу проекту Європейського інвестиційного банку «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України» Харківській області було погоджено 21 об’єкт на загальну суму більше 242 мільйонів гривень. Фінансування має розпочатися до кінця поточного року.

«Фінансова допомога, яка передбачена в рамках цього проекту, буде спрямована на інвестиції в соціальну інфраструктуру для подолання наслідків конфлікту та забезпечення гідних умов життя для внутрішньо переміщених осіб. У першу чергу, це - реконструкція та відновлення житла, у якому можна розмістити переселенців, а також енергомодернізація та відновлення інфраструктури соціальних об’єктів: дитячих садків, шкіл і лікарень», – зазначила Юлія Світлична.

За словами заступника голови обласної державної адміністрації, наша область взяла активну участь у конкурсі, який було оголошено Європейським інвестиційним банком та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Харківщина підготувала найбільшу кількість проектних пропозицій. Більшість із тих, що не потрапили в першу чергу, за попередніми оцінками, планується для включення до другого траншу фінансування проекту.

Довідка. Фінансова угода за проектом «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України» між Україною та Європейським інвестиційним банком була підписана 22 грудня 2014 року.

Проект є рамковою позикою, призначеною для фінансування інвестицій у якнайшвидше відновлення у малих масштабах пошкодженої інфраструктури в багатьох секторах з метою подолання наслідків конфлікту в Східній Україні.

Проект охоплює:

- Донецьку та Луганську області в межах територій під контролем Уряду України;

- три навколишні області (Харківську, Дніпропетровську та Запорізьку), які зазнають сильного тиску на інфраструктуру соціальних послуг та інші сфери у зв'язку зі значним припливом ВПО та іншими негараздами, пов'язаними із конфліктом;

- інші області, що приймають значну кількість ВПО, для надання допомоги у вирішенні проблем посиленого тиску на соціальну інфраструктуру та з точки зору розселення.

22 квітня 2015 року зазначена фінансова угода була ратифікована Верховною Радою України. 13 травня 2015 року фінансова угода набула чинності.