Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Марка Беккера просили допомогти у вирішенні земельних питань

Марка Беккера просили допомогти у вирішенні земельних питань

2 грудня заступник голови ХОДА провів особистий прийом громадян.

Більшість питань, з якими зверталися жителі Харківської області, стосувалися вирішення земельних питань.

Так, мешканка Донецької області, яка тепер проживає під Харковом, розповіла, що не може ввести в експлуатацію побудований будинок, бо не вирішене земельне питання.

Як пояснили фахівці обласного управління Госгеокадастра, на початку 1990-х діяла президентська програма про індивідуальну забудову навколо м. Харкова, згідно з якою населенню виділялися ділянки під будівництво за рахунок земель сільгосппризначення. Тоді цей процес проходив у рамках чинного законодавства. На сьогодні ж Земельним кодексом встановлено, що землі під житлове та суспільне будівництво можуть знаходитися виключно в межах населеного пункту, а дана ділянка в такі кордони не входить.

«Колізія дуже складна. І це дійсно не дає вам можливості ввести будинок в експлуатацію. Можна вирішити це питання через суд. І надалі стати власником цієї земельної ділянки вже безпосередньо під житлове будівництво, а потім ввести будинок в експлуатацію», - зазначив Марк Беккер.

Він запевнив, що порушене питання буде опрацьоване фахівцями профільних структур задля встановлення можливих шляхів вирішення проблеми.

Ще одне звернення стосувалося незаконної, на думку заявника, приватизації земельної ділянки, яка довгий час служила місцевим жителям зоною відпочинку. Заявник звернувся за допомогою до заступника голови ХОДА у вирішенні питання, пов'язаного з відмовою відповідної установи видавати йому копію наказу про приватизацію та матеріали, які були підставою для видачі такого дозволу. Ці документи, за словами чоловіка, потрібні для звернення до суду.

«Приватизація пройшла з грубими порушеннями. Немає висновку відповідних структур. І найголовніше, що були підроблені документи. На території цієї ділянки була водойма площею 500-600 кв. м. У середині жовтня її не стало. Новий господар просто спустив воду. Але приватизацію він розпочав ще в 2009 році і вже тоді показав у документах, що такого водного об'єкта не існує», - сказав заявник.

Марк Беккер зазначив, що необхідно розібратися, в яких документах значиться наявність цього водного об'єкта. Крім того, пояснив, що для звернення до суду заявнику не потрібні документи, які він вимагає.

«Необхідні документи суд сам буде вимагати від відповідних структур», - пояснив Марк Беккер.

Також у ході прийому було озвучене питання щодо оформлення ділянки в одному з садових товариств міста. Крім того, Марка Беккера просили посприяти в реалізації проекту у сфері авіапромисловості.

Усі мешканці Харківської області, що прийшли на прийом Марка Беккера, за необхідністю отримали консультації фахівців профільних департаментів ХОДА. Рішення питань, які були підняті в ході прийому, заступник голови ХОДА взяв під особистий контроль.