Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ПРООН допоможе внутрішньо переміщеним особам у працевлаштуванні

ПРООН допоможе внутрішньо переміщеним особам у працевлаштуванні

Про це представники програми розвитку ООН повідомили в ході наради з питань організації роботи з внутрішньо переміщеними особами.

Нарада за участю представників ХОДА, ПРООН та Регіонального штабу з питань соціального забезпечення громадян України відбулася 24 листопада. Учасники заходу обговорили перспективи удосконалення вертикальної, міжвідомчої та міжсекторальної координації діяльності з питань ВПО. Зокрема, профільні департаменти ХОДА надали представникам ПРООН вичерпну інформацію щодо ситуації з переселенцями в області.

Натомість представники ПРООН повідомили про програми, що впроваджують на підтримку ВПО в Україні, зокрема програму підтримки працевлаштування.

Як зазначила консультант з інформації та звітності Проекту ПРООН «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми ВПО в Україні» Ганна Лукінова, з березня цього року організація оголосила про прийом попередніх пропозицій від місцевих органів влади, підприємств, організацій та установ всіх форм власності та господарювання щодо створення робочих місць для внутрішньо переміщених осіб в Україні, а також для місцевого населення Донецької та Луганської областей. ПРООН підтримує створення робочих місць шляхом співфінансування 67% заробітної плати. Зокрема, за результатами відбору було підтримано 73 організації (32 приватні компанії,  18 комунальних установ та 23 громадські організації). У цих організаціях буде створено більше 1500 робочих місць. Переселенці зможуть працювати в різних сферах (інформаційні технології, торгівля, освіта, промисловість, сільське господарство).

«Зокрема, в Харківській області було підтримано 6 проектних пропозицій . Серед них - 2 від громадських організацій, а також від приватних підприємств та комунальних закладів», - уточнила Ганна Лукінова.  

Крім того, представники міжнародної організації обговорили проблеми які існують у доступі ВПО до необхідної їм інформації та послуг, а також запропонували технічну,експертну та консультаційну підтримку, яка може покращити організацію роботи із переселенцями.

Довідка. За даними т.в.п. заступника голови ХОДА Вадима Глушка, наразі в Харківській області офіційно зареєстровано 203 тисячі внутрішньо переміщених осіб. Структурні підрозділи облдержадміністрації працюють з ВПО з початку створення у 2014 році Регіонального штабу з питань допомоги переселенцям. На обслуговування та забезпечення необхідними умовами проживання переселенців Харківська область в 2014-15 роках в основному використовувала кошти місцевих бюджетів.

Донором проекту ПРООН «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми ВПО в Україні» виступає уряд Японії. Бюджет проекту – 6,3 млн доларів США. Він реалізовуватиметься у партнерстві з Міністерством соціальної політики, Державною службою зайнятості та місцевою владою у 8 областях України  - Київській, Полтавській, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській та на територіях Донецької та Луганської областей, що знаходяться під контролем Уряду.