Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Заклади культури Харківщини представили свої програми в звільнених містах Донбасу

Заклади культури Харківщини представили свої програми в звільнених містах Донбасу

Про роботу, яку проводять діячі культури в зоні АТО, розповів директор Департаменту культури і туризму ХОДА Олег Яцина.

У цьому році культурні заклади Харківської області взяли активну участь у виїздах до Донеччини та Луганщини, повідомив Олег Яцина під час робочої наради з віце-прем’єр-міністром – міністром культури України В’ячеславом Кириленком та головою ХОДА Ігорем Райніним.

«З культурними програмами до таких міст як Сєверодонецьк, Артемівськ, Слов’янськ, Краматорськ, Костянтинівка, Червоний Лиман, Сватове, Красноармійськ виїжджали Театр юного глядача, Харківська обласна філармонія. Харківська обласна бібліотека для юнацтва також проводила акції, - розповів Олег Яцина. - Бібліотеки області беруть участь у всеукраїнських акціях «Книги - дітям Маріуполя». Також проводиться наша регіональна акція «Татова книга». Аналогічні акції проводили творчі колективи Балаклійського, Богодухівського та Нововодолазького районів».

Крім того, за даними директора Департаменту культури і туризму ХОДА, з початку театрального сезону колективами харківських театрів були показані вистави для внутрішньо переміщених осіб із Донецької та Луганської областей. Також були організовані благодійні концерти, виступи для поранених воїнів. Чотири виші у сфері культури прийняли переводом на навчання 57 дітей з сусідніх областей. У цьому році в Харківському історичному музеї ім. М.Сумцова була відкрита й діє виставка «АТО і Харківщина».

В’ячеслав Кириленко повідомив, що нещодавно в міністерстві також проходила нарада з питання здійснення культурної роботи в зоні АТО.

«Цю нараду я зібрав після поїздки до Донецької області, під час якої глави двох областей, де триває АТО, запевнили мене, що саме зараз потрібно проводити велику культурну роботу на сході України, особливо - на відвойованих територіях. Багато років люди там жили у своїх містах і не знали, що є щось, крім того, що їм розповідала десятиліттями місцева влада», - відзначив В’ячеслав Кириленко.

За його інформацією, у 2016 році всі регіони України отримають програму культурної підтримки Донецької та Луганської областей.

«Заклади культури будуть по затвердженому плану відвідувати цей регіон, щоб нести правду про нашу культуру, показувати творчі здібності й доводити, що всі ми - один народ і єдина країна. Необхідно, щоб бійців, окрім визнаних зірок, на сході підтримали обласні драмтеатри, філармонії, музичні колективи, ансамблі народного танцю тощо, -  підкреслив віце-прем’єр міністр. - Ця програма буде передбачати бюджетні кошти».

Крім того, як вважає В’ячеслав Кириленко, для бійців АТО усім закладам культури треба мати спеціальні програми. Це безкоштовне відвідування й програми соціальної адаптації. Міністр зобов’язав заклади культури скласти найближчим часом подібні плани взаємодії з організаціями, які об’єднують бійців АТО або їх родини.
 

Більше фото