Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ми допомагатимемо переселенцям так довго, як буде потрібно. Ігор Райнін

Ми допомагатимемо переселенцям так довго, як буде потрібно. Ігор Райнін

Про те, як у Харківській області організовано роботу з внутрішньо переміщеними особами, голова ХОДА розповів колегам з Баварського Ландтагу.

Ігор Райнін повідомив, що в Харківській області офіційно зареєстровано майже 200 тисяч внутрішньо переміщених осіб, а фактично їх більше 300 тисяч. Регіон прийняв найбільшу кількість переселенців серед усіх областей України - 10% від загальної чисельності.

«У нас налагоджена чітка система роботи з вимушеними переселенцями. Створено гарячу лінію, яка працює за номером «112». Зателефонувавши за цим номером і пройшовши певну процедуру реєстрації, переміщені особи отримують повну інформаційну підтримку і допомогу соціальних служб», - розповів Ігор Райнін.

Він зазначив, що на сьогоднішній день третина переселенців мають власні ресурси і не потребують матеріальної допомоги. Але навіть при цьому наявність внутрішньо переміщених осіб впливає на життя регіону, створюючи додаткове навантаження на медичні установи, школи, дитячі садки.

«У цілому Харківська область прийняла на себе велике фінансове навантаження, пов'язане з переселенцями. На початку року ми пропонували розподілити кошти державного бюджету, які передбачалися для Донецької та Луганської областей, між регіонами відповідно до кількості переселенців, яких вони прийняли. Наші пропозиції підтримали лише частково. І сьогодні сума, якої Харківській області не вистачає на підтримку переселенців, становить близько 300 млн грн. Ці витрати взяли на себе обласний та місцеві бюджети», - розповів голова ХОДА.

Він також повідомив, що звернувся до Кабінету Міністрів України з пропозицією компенсувати цю різницю в 2016 році, передбачивши вказану суму у державному бюджеті у якості субвенцій для медицини та освіти регіону. Кабмін, за словами Ігоря Райніна, цю пропозицію підтримав.

«Незважаючи на фінансові труднощі, ми будемо допомагати людям стільки, скільки буде потрібно, - підкреслив голова обласної адміністрації. - Ми знаємо, що вони хочуть повернутися додому, принаймні, ті з них, чиї будинки залишилися цілими. Ми будемо робити все можливе, щоб військовий конфлікт закінчився, і на Донбас повернулися мир і порядок. Люди обов'язково отримають можливість повернутися додому. Ті, чиї будинки зруйнували терористи, отримуватимуть допомогу і підтримку, поки їх не забезпечать новим житлом».

Президент Баварського Ландтагу Барбара Штам високо оцінила організацію роботи з внутрішньо переміщеними особами в Харківській області.

«300 тисяч переселенців - це величезна кількість людей, які потребують допомоги. Ми можемо оцінити реальні масштаби навантаження на регіон, оскільки також зіткнулися з проблемою біженців. Тому можна тільки захоплюватися тим, як вам вдається справлятися з таким навантаженням і підтримувати людей в біді, в якій вони опинилися», - підкреслила Барбара Штам.

Більше фото