Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Люботині побудують сучасний комплекс з переробки сміття

В Люботині побудують сучасний комплекс з переробки сміття

3 листопада заступник голови Харківської обласної адміністрації Євгеній Шахненко ознайомився з початком будівельних робіт на комплексі з утилізації комунальних відходів у Люботині.

Сучасний комплекс з переробки відходів побудують на місці напівстихійного звалища: формально воно належить КП «Люботинжитло», але сьогодні сюди несанкціоновано вивозять відходи з Пісочина, Коротича та інших населених пунктів, розташованих неподалік.

«Голові обласної державної адміністрації Ігорю Райніну вдалося домогтися виділення цього року 30 млн грн на будівництво комплексу з утилізації відходів в Люботині з Державного фонду охорони навколишнього середовища. Цей об'єкт вкрай необхідний, адже сьогодні тут немає навіть огорожі та охорони. В результаті безгосподарності в теплу пору року на звалищі постійно виникають пожежі, від задимлення страждають мешканці Люботина», - розповів Євгеній Шахненко.

За його словами, зараз на полігон завозяться конструкції для огорожі, і до кінця тижня основна частина звалища буде огороджена. Тут організують пропускну систему. На територію підприємства зможуть проїжджати тільки ті машини, які вивозять сміття з Люботина.

До кінця року на полігоні планують виконати близько 30% передбачених проектом робіт. Тут побудують утримуючий обмежувальний насип, який захистить від звалища яр, що межує з житловими будинками. Після цього буде проведена рекультивація сміття, яке накопичувалося на звалищі останні 50-60 років. Паралельно буде виритий котлован обсягом близько 300 тис. куб. м, де захоронять рекультивоване сміття. Як стверджують будівельники комплексу, сучасна система ізоляції повністю виключає попадання фільтрату з котловану в ґрунт і ґрунтові води. Сам фільтрат всередині котловану очищається до стану технічної води.

Також у цьому році почнеться будівництво цеху, де працюватиме перша сортувальна лінія комплексу.

«Люботинський комплекс з утилізації відходів буде працювати за методом біоремедіації - обробки бактеріями. Цей метод на сьогоднішній день є найбільш ефективним і екологічно безпечним», - підкреслив Євгеній Шахненко.

Як розповів заступник директора фірми-підрядника Дмитро Горбенко, сортувальна лінія працюватиме за технологією поділу сміття на органічне і неорганічне (пластик, будівельні відходи, метал). Органічна частина відходів буде оброблятися ензимами, які активізують бактерії, що мешкають на звалищі, - і вони перероблятимуть відходи швидше в тисячі і навіть мільйони разів. У результаті зі сміття буде виходити гумус, який можна використовувати як добриво, або урбан-ґрунт для ландшафтного дизайну.

«Ці технології дозволяють в 7 разів збільшити термін експлуатації полігону. Крім того, вони не завдають шкоди навколишньому середовищу, - підкреслив Дмитро Горбенко. - Від комплексу не буде йти ніякого запаху. З відстані 300 метрів не можна буде визначити, що це підприємство з утилізації відходів. За таким принципом вже побудовано першу ділянку комплексу з переробки відходів в Богодухові. Місцеві мешканці дуже задоволені тим, що зник запах, а разом з ним - бродячі собаки і зграї ворон».

Більш того, за словами Євгенія Шахненка, при створенні проекту комплексу в Люботині враховували побажання місцевих мешканців.

«Відповідно до початкового проекту комплекс мали побудувати на відстані 300 м від будинків. Це повністю відповідає санітарним нормам, але місцеві мешканці були проти, і ми пішли людям назустріч: скорегували проект і перенесли майданчик на відстань більше 500 м», - розповів заступник голови ХОДА.

Закінчити будівництво комплексу з утилізації комунальних відходів у Люботині планують наступного року.