Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Затверджено Стратегію побудови нової системи охорони здоров’я в Харківській області

Затверджено Стратегію побудови нової системи охорони здоров’я в Харківській області

Документ, розроблений Департаментом охорони здоров’я ХОДА, прийняли депутати обласної ради в ході пленарного засідання позачергової ХХХVІІІ сесії.

«Стратегія побудови нової системи охорони здоров’я та медичної освіти у Харківській області на період до 2020 року» була розроблена відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації Ігоря Райніна № 124 від 24 березня 2015 року.

«Для опрацювання пріоритетних напрямків подальшої модернізації системи охорони здоров’я та медичної освіти області, уточнення основних принципів та етапів структурних і функціональних змін у медичній сфері на регіональному рівні головою обласної державної адміністрації була створена робоча група, яку очолив безпосередньо Ігор Райнін, і до складу якої увійшли представники місцевої влади, профспілок, досвідчені організатори у сфері охорони здоров’я, ректори вищих медичних навчальних закладів, науковці, волонтери. В подальшому до робочої групи долучились міжнародні експерти, радники міністра охорони здоров’я, радники Світового банку, представники бізнес-структур і громадськість. За результатами роботи цієї групи розроблено проект Стратегії побудови нової системи охорони здоров’я та медичної освіти у Харківській області на період до 2020 року, яка є проекцією державних та загальноєвропейських підходів до модернізації системи охорони здоров’я в конкретному регіоні – на Харківщині», - зазначив директор Департаменту охорони здоров’я Олександр Галацан.

Стратегія базується на збереженні трирівневої системи організації та надання медичної допомоги населенню області, але зі змінами принципів управління та фінансування галузі охорони здоров’я на всіх рівнях медичної допомоги.

Основні завдання Стратегії: подальший розвиток первинної ланки медичної допомоги, зміни у структурі вторинної медичної допомоги, розвиток третинного рівня медичної допомоги.

Олександр Галацан зазначив, що реформування першого рівня системи (первинної медико-санітарної допомоги) в області вже успішно проведено. Так, було створено 32 первинних центри медико-санітарної допомоги в кожному районі та кожному місті обласного значення. У цих центрах юридично і функціонально зосереджені всі лікарські та фельдшерські підрозділи, які діють на конкретних територіях. З урахуванням процесів децентралізації Олександр Галацан вважає правильним зберегти ці центри як діючі юридичні особи, та надати можливість громадам укладати з ними договори на медичне обслуговування. Тобто, зберігши центри, забезпечити абсолютно нові умови їх фінансування та взаємовідносин з органами місцевого самоврядування.

«Це дозволить надалі розвивати систему первинної допомоги, лікарям - отримати індивідуальні ліцензії та працювати в рамках індивідуальної лікарської практики», - уточнив Олександр Галацан.

У рамках реформи другого рівня системи передбачається створення 10 міжрайонних об'єднань лікарень. Таким чином, з'являться госпітальні округи.

«У рамках такого округу виділяється найбільш потужна, з великими можливостями, лікарня інтенсивного лікування. У цій міжтериторіальній лікарні пацієнти зможуть отримати якісну допомогу в травматології, при ургентних ситуаціях, а також акушерсько-гінекологічну допомогу, - розповів директор Департаменту охорони здоров'я. - Інші ЦРЛ або міськлікарні переформатуються в лікарні сестринського або терапевтичного догляду або хоспісні відділення».

Нарешті, третій рівень системи (спеціалізована мережа медустанов обласного підпорядкування), на думку керівника медичної галузі в регіоні, повинна зберегтися, але її необхідно посилити за рахунок впровадження сучасних технологій.

Також Олександр Галацан додав, що важливим компонентом реформи першого та другого рівнів системи надання медичної допомоги повинна стати реорганізація медустанов в неприбуткові комунальні підприємства охорони здоров'я. За його словами, законодавство України дозволяє почати ці дії вже зараз.

Також завданнями стратегії є  удосконалення системи медичної освіти, розвиток системи громадського здоров’я, забезпечення якості медичної допомоги. Окрім того, документом передбачається зміна застарілої моделі управління та фінансування медичних установ, а також створення єдиного медичного простору на регіональному рівні.

Конкретні заходи, спрямовані на досягнення поставлених цілей, будуть розроблені робочою групою з питань реформування галузі охорони здоров’я та медичної освіти у Харківській області.

Довідка. Первинна медична (медико-санітарна) допомога включає у себе заходи щодо профілактики, діагностики, лікування захворювань і патологічних станів, медичну реабілітацію пацієнтів, спостереження за перебігом вагітності, формування здорового способу життя, медичну просвіту населення території, що обслуговується.

Вторинна медична допомога надається у разі захворювання, яке потребує спеціальних методів діагностики та лікування.

Мережа закладів охорони здоров’я третинного рівня медичної допомоги (високоспециалізована медична допомога), що функціонує в Харківській області, фінансується за рахунок медичної субвенції, яка передана державою обласному бюджету на їх утримання, і складається з лікарень, центрів і диспансерів, які є спеціалізованими або мають загальнообласне і навіть міжрегіональне значення.

Більше фото