Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Маловоддя в басейнах річок Харківщини загрожує стабільному водопостачанню в регіоні

Маловоддя в басейнах річок Харківщини загрожує стабільному водопостачанню в регіоні

Як повідомили у Департаменті екології та природних ресурсів ХОДА, через надзвичайно малу кількість опадів рівень води у річках та водоймах області значно знизився.

Про загрози, які несе маловоддя, говорили під час засідання Міжвідомчої комісії з питань підготовки водогосподарського комплексу до роботи в осінньо-зимовий період 2015-2016 років в умовах низької водності в басейнах річок Сіверського Донця, Дніпра та Приазов’я в межах Харківської, Донецької та Луганської областей. Засідання комісії пройшло на минулому тижні у Слов’янську Донецької області.

«2015 рік був надзвичайно маловодним, літо та осінь минули практично без опадів. Тож рівень води у річках та водоймах Харківської області знизився. Це позначилося на роботі деяких підприємств регіону. Наприклад, ГПУ «Шебелінкагазвидобування» довелося на цілий метр збільшити глибину свердловини, з якої добувають воду для потреб виробництва, - розповіли у Департаменті екології та природних ресурсів ХОДА. - Але маловоддя більше загрожує регіонам, які знаходяться нижче за течією Сіверського Донця - Донецькій та Луганській областям. Наразі КП «Харківводоканал» здійснює скиди з Печенізького водосховища з урахуванням підтримки водності річки».

Але ресурси Печенізького водосховища також обмежені.

«Якщо не буде дощів - а синоптики не очікують на поліпшення гідрологічної ситуації, - рівень води у водосховищі знизиться, і це може позначитися на водопостачанні Харкова», - пояснили в департаменті.

Занепокоєння фахівців викликає також стан наповнення та якості води у Краснопавлівському водосховищі, яке не поповнювалося з 2013 року.

«Ми працюємо над тим, щоб поповнити це водосховище, адже від нього також залежить водопостачання не тільки Харкова,а й більш маловодного - Донецького - регіону», - зазначили у Департаменті екології та природних ресурсів.