Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові обговорили один з проектів Податкової реформи

У Харкові обговорили один з проектів Податкової реформи

27 жовтня відбулася публічна зустріч у рамках Всеукраїнського проекту «Національний діалог: обговорення концепції податкової реформи».

На загальне обговорення один з проектів Податкової реформи винесла заступник міністра фінансів України Олена Макєєва. Вона наголосила: Президент України Петро Порошенко визначив відповідальною за впровадження Податкової реформи саме міністра фінансів України Наталю Яресько.

«Сьогодні існує вже декілька альтернативних проектів Податкової реформи. Наш проект був розроблений Міністерством фінансів України та представлений у вересні. Зараз нам вкрай важливо провести його громадські обговорення. Сподіваюсь, що в листопаді фіналізована податкова модель буде подана до Верховної Ради України і, відповідно. прийнята й підтримана депутатами. Не виключаю, що Податковий кодекс буде подаватися разом з бюджетом на наступний рік – принаймні, про це говорив пан Гройсман», - відзначила Олена Макєєва, відкриваючи зустріч у Харкові. 

Також заступник міністра фінансів України визначила основні принципи представленої моделі. Ними є: простота, справедливість і рівність.

«Ми розуміємо, що будь-який підприємець сьогодні хоче самостійно розбиратися в податковому законодавстві і регулювати, скільки він сплачує податків, тому модель, яку запропоновано Міністерством фінансів, пропонує пласку лінійну ставку 20%  (ПДВ, податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб і ЄСВ). Вона є простою і зрозумілою для всіх», - пояснила Олена Макєєва. 

На думку заступника міністра фінансів, бізнес готовий підтримати цю податкову модель за умови, що податкове навантаження дійсно буде суттєво зменшене. Адже наразі більшість зауважень пов’язані з непрозорим адмініструванням податків і тими проблемами, які в цій сфері накопичувалися роками.

Про це ж говорили у своїх пропозиціях й представники бізнесу та громадськості регіону, що взяли участь у заході - наприклад, керівник групи експертів ВГО «Спілка податкових консультантів України» Людмила Рубаненко, президент Харківської торгово-промислової палати Віктор Звєрєв, президент корпорації «Бісквіт-шоколад» Алла Коваленко та інші.

Довідка. Проект «Національний діалог: обговорення концепції податкової реформи» започаткований з метою залучення широкої громадськості та бізнесу до обговорення проекту Податкової реформи, що був розроблений Міністерством фінансів України. У рамках проекту проводяться публічні дискусії з представниками експертного середовища, бізнесу та громадськості. Перша така зустріч відбулася 12 жовтня у Львові. Участь у заході взяли понад 70 представників місцевих компаній, бізнес-асоціацій та місцевої влади.