Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За фактами порушень у день виборів було відкрито 5 кримінальних проваджень

За фактами порушень у день виборів було відкрито 5 кримінальних проваджень

Правоохоронцям надійшло 75 повідомлень про порушення, 5 з них внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Про це повідомив в. о. начальника ГУ МВС України в Харківській області Ігор Назаренко. Він зазначив, що по всіх повідомленнях буде проведено перевірку та прийнято законні рішення, про які пізніше буде повідомлено громадськості.

«Під час минулих виборів таких повідомлень було більше сотні. Що стосується кримінальних проваджень, то цього разу їх в три рази менше, - зазначив Ігор Назаренко. - Нам вдалося зберегти спокійну, стабільну обстановку під час проведення виборів і не допустити порушень громадського порядку, а також не допустити порушень, які б вплинули на процес виборів».

За словами Ігоря Назаренка, одне з 5 порушень, за якими відкрито кримінальне провадження, стосувалося втрати печатки головою однієї з виборчих комісій Фрунзенського району. Це порушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 357 («Викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем або їх пошкодження») Кримінального Кодексу України.

2 кримінальні провадження пов'язані з нанесенням легких тілесних ушкоджень.

«У Ленінському районі один з перевізників, власник транспортного засобу, з доброї волі (у всякому разі, він зараз - на монет перевірки - так заявляє) підвозив двох жінок похилого віку - одній 75, другій 80 років. Одній зі спостерігачів це здалося підкупом виборців, пов'язаним з масовим підвезенням. Вона спробувала перешкодити виходу однієї з жінок з автобуса. Та її відсторонила, відштовхнула та пішла голосувати на виборчу дільницю, - розповів Ігор Назаренко. - У Дзержинському районі керівництвом вишу були організовані студенти з пов'язками «волонтер». Там сходи досить круті та дійсно для проходу до виборчої дільниці людям похилого віку було важко підніматися. Одна з кандидатів у депутати порахувала, що це є порушенням, вступила в суперечку з представником ВНЗ. З її слів, викладач вищого навчального закладу спробував вибити в неї з рук мобільний телефон і вдарив по руці. Проводиться розслідування».

Ще 2 випадки - у Богодухівському та Чугуївському районах - пов'язані з підкупом виборців.

«По Богодухівському району звернулися двоє громадян з повідомленням, що за голосування на користь одного з кандидатів у депутати сільської ради пропонували по 20 гривень. У Чугуївському районі був зафіксований факт роздачі невідомими після голосування спиртних напоїв і бутербродів», - сказав Ігор Назаренко.

За його інформацією, повідомлень про провокації, що готуються, правоохоронцям не надходило.

Більше фото