Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Великобурлуцькому районі газифікували селище

У Великобурлуцькому районі газифікували селище

22 жовтня в селищі Приколотне ввели в експлуатацію газопровід високого тиску, що надасть можливість газифікувати більше 700 домоволодінь.

В урочистій церемонії запуску газопроводу взяв участь заступник голови ХОДА Євгеній Шахненко. Він привітав мешканців селища з довгоочікуваним завершенням будівництва, яке велося близько 10 років. Роботи зупинилися в 2013 році, коли ПАТ «Укргазвидобування» припинило фінансувати газифікацію в Харківській області.

«Цього року голова обласної державної адміністрації Ігор Райнін прийняв рішення обов'язково закінчити газифікацію селища, - розповів Євгеній Шахненко. - Цей проект став прикладом співпраці органів влади та бізнесу. Ми залучили до фінансування місцеве підприємство - Приколотнянський маслоекстрактний завод - і спільними зусиллями закінчили роботи».

На будівництво останньої, третьої, черги газопроводу довжиною 1200 м витрачено 1 млн 200 тис. грн. З них 400 тис. виділено з обласного бюджету, по 150 тис. - з районного та селищного бюджетів. 500 тис. грн - кошти Приколотнянського МЕЗ. Всього за роки будівництва на газифікацію Приколотному було витрачено близько 7 млн грн.

За словами Євгенія Шахненка, в планах керівництва області - продовжувати газифікацію як Великобурлуцького району, так і регіону в цілому.

Сьогодні рівень газифікації Харківської області складає близько 70%. Але в різних районах ці показники суттєво відрізняються. Наприклад, Великобурлуцький район газифікований лише на 25%. У наступному році обласне керівництво планує газифікувати ще, як мінімум, один населений пункт району.

«Ми робитимемо наголос саме на районах з малим ступенем газифікації. Адже, незважаючи на те, що ціна газу сьогодні значно виросла, блакитне паливо залишається дуже важливим джерелом енергії. А сучасні технології, зокрема - регульовані котли, дозволяють економно витрачати газ, - зазначив Євгеній Шахненко. - Найбільш ефективним буде комбіноване використання газу та альтернативних видів палива - вугілля, дров, пелетів. Що стосується високих тарифів на газ, то прості люди їх не відчують, оскільки сьогодні всі можуть скористатися правом на субсидії».

За словами голови селищної ради Олександра Черсунова, всього в Приколотному - 750 домоволодінь. Розводка газопроводу зроблена по всьому селищу. У день запуску газ надійшов до 30 будинків. У планах на наступний рік - підключити до блакитного палива 240 домоволодінь.