Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області відкрито Центр допомоги учасникам АТО

У Харківській області відкрито Центр допомоги учасникам АТО

Установа буде координувати вирішення питань, пов'язаних з лікуванням, реабілітацією та соціальною адаптацією учасників антитерористичної операції.

«У Харківській області триває робота державних органів, громадських організацій та волонтерів, спрямована на виконання Указу Президента України №150 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції, - повідомив заступник голови - керівник апарату ХОДА Вячеслав Аббакумов. - На виконання цього указу розпорядженням голови Харківської обласної адміністрації від 8 жовтня 2015 року створено Центр допомоги учасникам АТО».

Центр працює на базі збірного пункту Харківського обласного військкомату (вул. Коцарська, 56).

«Вирішення всіх питань учасників АТО, пов'язаних з матеріальним забезпеченням, лікуванням, вирішенням проблем соціального характеру, голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін тримає на особистому контролі. Відкриття такого Центру допомоги абсолютно логічно вкладається у вибудувану в Харківській області систему роботи з учасниками антитерористичної операції та членами їх сімей, - пояснив заступник голови ХОДА Михайло Черняк. - Цей центр безумовно буде затребуваний. Він виступить у ролі комунікатора, який дозволить швидше і простіше відпрацьовувати всі проблемні питання будь-якої спрямованості, які виникають в учасників АТО».

За інформацією директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрія Шпараги, в центрі працюватимуть координатори з питань медичної допомоги та соціальної адаптації, юридичної допомоги, соціальної допомоги і роботи з волонтерами.

«Керівник центру (є пропозиція призначити на цю посаду волонтера) - це координатор з питань взаємодії з місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування», - уточнив Юрій Шпарага.

Він також повідомив про головні завдання, які поставлено перед центром. По-перше, це збір і обробка інформації щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції та їх сімей. По-друге, координація взаємодії з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, установами та організаціями, які забезпечують вирішення проблемних питань демобілізованих учасників АТО. Нарешті, третє завдання - це моніторинг стану вирішення проблемних питань.

Директор Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Олександр Галацан повідомив, що до роботи центру також підключаться медики.

«Постійного медпрацівника там не буде, але визначено особу, яка перебуватиме в постійному контакті з працівниками центру, - сказав Олександр Галацан. - Це заступник головного лікаря нашого обласного госпіталю ветеранів війни Олег Євдокіменко. Він одночасно є завідувачем поліклінічним відділенням госпіталю і відповідає за ведення реєстрів ветеранів АТО та їх сімей. Його контактні телефони - 376-09-95 або 063-494-00-60».

Юрій Шпарага уточнив: для того, щоб забезпечити роботу центру, Департамент соціального захисту населення ХОДА пропонуватиме внести зміни до чинної обласної комплексної Програми соціальної підтримки учасників АТО.

Більше фото