Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До Дня захисника України НБУ вводить в обіг пам’ятну монету

До Дня захисника України НБУ вводить в обіг пам’ятну монету

Як зазначають на офіційному сайті Нацбанку, ця монета присвячена вшануванню мужності та героїзму, нескореності й волелюбності борців за національну справу усіх поколінь.

На аверсі монети на тлі орнаменту розміщено: постать Пресвятої Богородиці, під омофором якої - козаки та сучасні воїни-захисники; малий Державний Герб України; угорі півколом написи: УКРАЇНА, 2015, П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ - та логотип Монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети на тлі камуфляжу (використано тамподрук) стилізовано зображено тризуб - Знак Княжої Держави Володимира Великого, угорі написи півколом: ЗА ЧЕСТЬ! ЗА СЛАВУ! ЗА НАРОД!

Монета вводиться в обіг 12 жовтня, її номінал - 5 гривень, маса - 16,5 г. Монета  виготовлена з нейзильберу тиражем 50 тисяч шт.

Художники монети - Володимир Таран, Олександр Харук і Сергій Харук. Скульптори - Володимир Атаманчук та Святослав Іваненко.

Довідка. День захисника України відзначається 14 жовтня - у день Покрови Пресвятої Богородиці, за яким закріпилася ще й друга назва - Козацька Покрова, воно асоціюється з такими поняттями, як військова честь, звитяга, мужність та лицарство. Образ Божої Матері, яка тримає білу довгу покрову, став своєрідним оберегом України, символом її споконвічного прагнення до встановлення злагоди і миру.