Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Експерти визнали Стратегію розвитку Харківської області до 2020 року однією з кращих в Україні

Експерти визнали Стратегію розвитку Харківської області до 2020 року однією з кращих в Україні

За оцінкою фахівців Центру політичних студій та аналітики, Харківська область увійшла до шістки регіонів, що мають повні та комплексні стратегії розвитку на найближчі 5 років.

Як відзначили експерти, велика частина стратегій розвитку українських областей - досить низької якості та не дає чіткого уявлення про те, в яких напрямках буде розвиватися регіон. Головним недоліком стратегій називають відсутність конкретики. Стратегія розвитку Харківської області до 2020 року, на думку фахівців, вигідно відрізняється на загальному тлі за всіма ключовими показниками.

З оцінкою незалежних експертів згоден керівник групи розробників Стратегії розвитку Харківської області до 2020 року, заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Олександр Лукашов.

«Ми цікавилися досвідом інших регіонів, вивчали їх стратегії. Те, що наш проект входить до числа кращих, - об'єктивний факт, - говорить Олександр Лукашов. - Перед тим як винести документ на розгляд депутатів обласної ради, ми погодили проект в Міністерстві економічного розвитку України. Ми отримали високу оцінку від міністра Айвараса Абрамовічуса, більше того, в міністерстві зазначили, що наша стратегія стане модельною та буде рекомендуватися в якості зразка для інших регіонів. Не виникло жодних зауважень до нашої стратегії і у віце-президента Національної академії наук, директора Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерія Геєця».

Головною перевагою Стратегії розвитку Харківської області незалежні експерти називають її практичну спрямованість, наявність конкретних проектів і чіткий план їх реалізації.

 «Ми розробили масштабні якірні проекти - вирішальні в реалізації стратегії, - розповідає Олександр Лукашов. - Більша частина цих проектів або вже реалізується, або знаходиться на стадії підготовки до запуску. Це і відкриття офісу у Вашингтоні, і запуск системи «електронного уряду», і залучення західних інвесторів в енергоефективні проекти. Також ми плануємо залучити американські вугільні компанії до розробки родовищ бурого вугілля в області. Це дозволить забезпечити паливом нові енергоефективні котли та вирішить питання газової залежності».

Активне залучення західних інвестицій - також частина Стратегії розвитку.

«Наша стратегія вводить регіон в європейський контекст стратегічного планування. Ми першими стали використовувати європейський підхід до планування, що дозволить нам потрапити в поле зору інвесторів», - упевнений розробник стратегії.

Він переконаний, що Стратегія розвитку регіону - не статичний документ, вона повинна змінюватися відповідно до вимог часу. «Ми будемо удосконалювати проект. Сьогодні стратегія викликає дискусії в експертному співтоваристві, серед активістів. Ми накопичуємо пропозиції, і, можливо, вже наступного року будемо вносити зміни в документ з урахуванням пропозицій», - зазначив Олександр Лукашов.

Довідка. Над Стратегією розвитку Харківської області до 2020 року працювали більше 140 експертів: фахівці Харківської облдержадміністрації, ХНУ ім. В. Н. Каразіна, Харківського регіонального інституту Національної академії державного управління при Президентові України, вчені інших вишів, а також представники провідних підприємств Харківської області.