Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківські юристи обговорили зміни до Конституції в частині правосуддя

Харківські юристи обговорили зміни до Конституції в частині правосуддя

5 жовтня в Національному юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого відбулося громадське обговорення проекту змін до Конституції України в частині правосуддя, який затвердила Конституційна Комісія.

В обговоренні проекту взяли участь викладачі юридичного університету та інших вишів Харкова, судді, адвокати та інші фахівці з права.

Відкриваючи обговорення, ректор Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого Василь Таций зазначив, що питання реформування судової системи сьогодні актуальне, як ніколи.

«Судова влада повинна бути незалежною та відбивати інтереси суспільства. Люди мають бути певними того, що саме в суді вони знайдуть справедливість», - наголосив Василь Таций.

На його думку, сприяти цьому має створення системи мирових суддів.

«Це мають бути фахівці з юридичною освітою. Але вони повинні обиратися людьми, які будуть їм довіряти. Це не тільки зніме навантаження з судів, але й стане кузнею кадрів для них: робота мирового судді дозволить отримати необхідний стаж для того, щоб стати суддею»,- зазначив ректор юридичного університету.

Презентуючи проект змін до Конституції в частині правосуддя, член Конституційної Комісії Володимир Кравчук визначив їх ключові за завдання. По-перше, це деполітизація роботи суддів. Досягнути цього, на думку авторів проекту, вдасться завдяки впровадженню безстрокового призначення суддів: в такому випадку вони не будуть залежати від мінливої політичної ситуації та керманичів держави. Ще один аспект реформування - підвищення вимог до суддів та якості їх роботи. Визначати, хто гідний призначення, буде Вища Рада Правосуддя, яка замінить Вищу Раду Юстиції. Наступне завдання реформи - змінити підхід до імунітету суддів. Так, якщо раніше суддю можна було притягнути до відповідальності тільки за тяжкий злочин (вбивство або шкода здоров’ю людини), то тепер – за будь-який злочин. Також зміни до Конституції передбачають оптимізацію системи судочинства, зокрема, можлива ліквідація вищих спеціалізованих судів.

Як зазначив заступник голови Конституційної Комісії Віктор Мусіяка, розробники проекту змін працювали над ним як ніколи незалежно: жодні владні структури на намагалися вплинути на реформаторів.

Проект, за словами Віктора Мусіяки, не є остаточним. Перед тим, як подати його на розгляд Президенту, автори врахують зауваження, які озвучують на громадських слуханнях в різних регіонах країни.