Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ігор Райнін презентував потенціал Харківської області у зверненні в Конгресі США

Ігор Райнін презентував потенціал Харківської області у зверненні в Конгресі США

Відеозвернення голови ХОДА продемонстрували під час форуму «Безперервна боротьба України за свободу – ризик західного провалу в наданні політичної, економічної та гуманітарної допомоги», що пройшов у Конгресі США 25 вересня.

У своєму зверненні Ігор Райнін презентував потенціал Харківської області та позначив перспективні напрямки співпраці регіону та Сполучених Штатів Америки.

«Харків – місто студентів, науковців, інженерів, ІТ-фахівців. Наш регіон входить до десятки найбільших університетських центрів Європи. Тут здійснюється чверть усіх українських наукових розробок, розташоване кожне четверте інноваційне підприємство в масштабах країни, - наголосив Ігор Райнін. - На Харківщині сконцентровані провідні підприємства машинобудування, в тому числі військово-промислового комплексу. Бронетанкова техніка виробляється саме у нас. Наша держава входить до кола найбільших експортерів зерна, і саме на Харківщині збирається рекордний для України врожай пшениці. У нашому регіоні видобувається 40% традиційного природного газу в країні. Маємо найбільші в Європі поклади сланцевого газу та бурого вугілля. Усе це – потужна база для розвитку співробітництва».

Голова ХОДА повідомив, що серед пропозицій Харківщини стратегічним партнерам - локалізація на території регіону промислових виробництв з використанням американських  технологій та інвестицій, кооперація та спільне просування продукції на ринок США, України, та ринки третіх країн, розвиток співробітництва в науково-освітній сфері та створення спільної системи комерціалізації наукових розробок. Ігор Райнін також позначив напрямки, за якими співробітництво між Харківщиною та США вже реалізується.

«Ми розпочинаємо стратегічне партнерство з потужною американською компанією Babcock&Wilcox з масштабної модернізації енергетичної інфраструктури регіону. Готується до підписання контракт на сотні мільйонів доларів між світовим гравцем на ринку турбін – харківським підприємством «Турбоатом» - та компанією Holtek», - повідомив голова ХОДА.

Він також позначив у якості перспективного напрямку співробітництва спільну з американськими компаніями розробку покладів вугілля в Харківській області. «Це раз і назавжди зніме проблему енергетичної залежності від Росії», - підкреслив Ігор Райнін.

Керівник ХОДА наголосив, що саме з метою просування подібних ініціатив та вичерпного інформування про ситуацію на Харківщині обласна державна адміністрація створила прецедент для України – відкрила свій постійний офіс у Вашингтоні.

«Сьогодні моє звернення до вас стало можливим саме завдяки зусиллям співробітників офісу, і я хочу щиро подякувати їм за це. Ми маємо постійний контакт з Надзвичайним та Повноважним Послом США в Україні паном Джеффрі Пайєттом. Нещодавно я мав зустріч із заступником держсекретаря США пані Вікторією Нуланд, і сьогодні я разом з усіма харків’янами, разом з усіма українцями маю тверде переконання: перед нашими країнами - великий шлях, який ми пройдемо разом», - сказав Ігор Райнін.

Також керівник ХОДА підкреслив: Харківщині та Україні в цілому належить вибудувати нові стосунки з Росією.

«Хочемо ми цього чи ні, Росія залишиться нашим сусідом. Упевнений, ми навчимося з цим жити та за підтримки США й усього західного світу вибудуємо нові стосунки з Росією, які стануть надійною, довготривалою основою миру. Переконаний, що економічно процвітаюча, вільна, відкрита та захищена Україна – це краща стратегія, яка дозволить нам реінтегрувати захоплені території Донбасу, повернути незаконно анексований Крим. Тож давайте реалізуємо цю стратегію разом», - підсумував Ігор Райнін.