Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Реформи у сфері освіти є головними в стратегії розвитку Харківщини. Ігор Райнін

Реформи у сфері освіти є головними в стратегії розвитку Харківщини. Ігор Райнін

27 вересня в Покровському сквері презентували Харківський університетський консорціум.

Першим заходом структури, що об'єднала всі ВНЗ Харкова, став концерт класичної музики під відкритим небом.

«Я вітаю весь студентський Харків. Всіх тих, чиє гаряче серце, гострий розум і жага до змін роблять нашу рідну Харківську область і наш рідний Харків найбільш креативними і найбільш рішучими на шляху реформ, - звернувся до всіх учасників заходу голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін. - Ми разом з вами довели, що Харків - це Україна, і разом з вами доведемо, що Харків - це Європа. Глибоко переконаний, що і найстарший і шанований з ректорів вишів, і наймолодший зі студентів відчувають однакову гордість за те, що Харків є інтелектуальною столицею України».

Ігор Райнін підкреслив, що стратегія розвитку Харківської області чітко визначена і включає реформування всіх сфер життя: регіональної економіки, громадянського суспільства, вищих навчальних закладів, фінансової та правоохоронної систем, а також сфери міжнародних відносин.

«Ми кілька днів тому відкрили офіс Харківської області у Вашингтоні. Це, в тому числі, дозволить харківським студентам, викладачам та аспірантам брати участь у кращих міжнародних програмах, - повідомив керівник ХОДА. - Головне в стратегії розвитку Харківщини - це реформи у сфері освіти, реформи вузівського комплексу. Президент України Петро Порошенко чітко визначив напрямок і шлях цих реформ, але пройти цей шлях ми зможемо тільки завдяки солідарним зусиллям влади, суспільства і студентства. Коли Василь Каразін відкривав один з перших університетів Східної Європи, знаходилися ті, хто в це не вірив, але час все розставив по своїх місцях. Так і сьогодні напевно знайдуться ті, хто з недовірою поставляться до утворення Харківського університетського консорціуму, але час все розставить по місцях. Я глибоко переконаний, що Харків буде інтелектуальною столицею Європи, ми разом з вами все для цього зробимо. Щоб життя студентів і умови навчання ставали кращими, а диплом випускника харківського вишу був автоматичним пропуском до кращих міжнародних підприємств та організацій».

Голова ради ректорів ВНЗ Харкова, ректор ХНУ ім. В.Н. Каразіна Віль Бакіров зізнався: спочатку у нього й багатьох його колег був певний скепсис по відношенню до вузівського консорціуму.

«Але коли ми зібралися - один, два, три рази, – все обговорили, то зрозуміли, що це дуже цікава справа. Я скажу слова глибокої вдячності вам, Ігоре Львовичу, за те, що ви запропонували харківським вишам об'єднатися заради більш успішного проведення реформи вищої освіти, заради підвищення якості підготовки фахівців, заради підвищення результативності наукових досліджень і, звичайно, заради залучення студентів до високих духовних цінностей. Ми вже склали 13 програм, одна з яких починається сьогодні тут, на цьому місці. На українській землі не повинні звучати вибухи, постріли і крики, тут повинен звучати сміх дітей і чудова, прекрасна, вічна музика», - підкреслив Віль Бакіров.

Голова Харківського університетського консорціуму Людмила Бєлова зазначила, що цей концерт під відкритим небом покладе початок новій харківській традиції - традиції студентських музичних зустрічей. А ректор Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського Тетяна Вєркіна сказала, що в цей день збулася мрія її колективу.

«Поки в нашому місті звучить класична музика, злу тут не бувати. Наш Президент показує прекрасний приклад: його діти виховуються на класичній музиці, грають на роялі, на скрипці, це приклад для нашого студентства. Спасибі, що сьогодні консорціум дав можливість студентам і ректорам зібратися тут, ми будемо намагатися доставити вам величезну радість від прослуховування нашого невеликого концерту», - сказала Тетяна Вєркіна.

Для всіх присутніх у Покровському сквері студентів, ректорів та гостей свята класичну музику виконав студентський симфонічний оркестр Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського. Диригував заслужений діяч мистецтв України Юрій Янко. Музиканти-початківці виконали знамениті твори Баха, Бетховена, Кальмана, Доніцетті та Верді, а також композицію випускника університету Ехсанто Вакела.

Більше фото