Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ціни на хліб простих рецептур у Харківській області - одні з найнижчих в Україні

Ціни на хліб простих рецептур у Харківській області - одні з найнижчих в Україні

Про це повідомив у ході прес-конференції заступник голови ХОДА Марк Беккер, посилаючись на офіційні дані Держкомстату.

«За дорученням голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Райніна, в першу чергу, я хочу акцентувати вашу увагу на двох позиціях. Перша - сьогодні Харківська область є лідером з виробництва озимої пшениці та займає лідируюче положення за виробництвом ранніх зернових і зернобобових культур. Цього року був отриманий прекрасний урожай пшениці - понад 2,2 млн тонн, за цим показником ми займаємо перше місце в Україні. У нас - друге місце за виробництвом ранніх зернових і зернобобових культур. На сьогодні намолочено вже більше 3,5 млн тонн, - підкреслив Марк Беккер. - Друга позиція - наша область є лідером з переробки та безумовним лідером з промислового хлібопечення. Тепер питання: чи можуть, виходячи з цих позицій, у Харківській області бути більш високі ціни на хліб, ніж в інших регіонах України? Звичайно ж, ні».

Заступник голови ХОДА навів дані Державного комітету статистики України. Відповідно до них, на даний момент ціна на хліб з пшениці першого сорту в Харківській області - найнижча серед усіх регіонів України.

«Ціна на хліб з пшениці першого сорту в Харківській області становить у середньому 8,18 грн (при середній по Україні 10,04 грн). У 12 областях України такий хліб коштує більше 10 гривень. Якщо ми говоримо про хліб, який печеться з жита або змішаного борошна - жита й пшениці, то у нас - друга позиція після Одеської області: у нас він коштує в середньому 7,91 грн, в Одеській області - 7,31 грн. Середня ціна в Україні - понад 9,6 грн. У 18 областях такий хліб коштує більше 9 гривень».

Дані офіційної статистики підтвердив народний депутат, голова Національної асоціації промислового хлібопекарства Володимир Мисик.

«Наш хліб - найсмачніший і один з найдешевших, тому що Харківська область за 20 років зуміла побудувати 10 нових хлібокомбінатів, впровадити енергозберігаючі технології, роботизувати виробництво, на 90% виключивши ручну працю. Це величезна система продовольчої безпеки, яка дозволяє сміливо тримати ціну на хліб - стільки, скільки необхідно. І тому будь-яка спроба сьогодні нам, харківським пекарям, сказати, що у нас високі ціни на хліб, викликає у мене навіть не обурення, а просто посмішку», - заявив Володимир Мисик.

Він також зазначив, що наш регіон одним з перших в Україні сформував річний запас продовольчої пшениці.

«Я сміливо можу сказати, що до серпня 2016 року Харківська область забезпечена продовольчим зерном, помольною партією другого і третього класу. Це є однією з базових речей, які дозволяють не підвищувати ціни на хліб, - пояснив Володимир Мисик. - Це означає: що б не сталося в осінньо-зимовий період з погодними умовами або з якимись іншими катаклізмами, область буде з хлібом».

Довідка. Відповідно до даних Державного комітету статистики України на 10 вересня 2015 р. середня ціна пшеничного хліба з борошна першого сорту (за кілограм) в Харківській області становить 8,18 грн, у сусідній Полтавській - 9,89 грн, у Сумській - 10,57, Дніпропетровській - 11,48, у м.Києві - 9,59. Найдорожчий пшеничний хліб - у Закарпатській області (11,55 грн/кг), Тернопільській (11,41), Волинській (10,94). Житній і житньо-пшеничний хліб в Харківській області коштує 7,91 грн, у Полтавській - 8,48, у Сумській - 9,46, у Дніпропетровській - 9,22, у м.Києві - 8,82. Найдорожчий житній хліб - у Чернівецькій (10,93 грн/кг), Закарпатській (10,74), Миколаївській (10,57) та Донецькій (14,17) областях.