Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В ХНУРЕ відкрили пам'ятний знак Герою України Євгену Котляру

В ХНУРЕ відкрили пам'ятний знак Герою України Євгену Котляру

В урочистій церемонії взяв участь голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін.

«Сьогоднішній день - день пам'яті. Ми повинні пам'ятати і шанувати пам'ять кожного Героя України. Євген Котляр віддав своє життя в лютому 2014 року за те, що нам ще належить зробити: за демократію, за європейську Україну. У листопаді 2014 року президент Петро Порошенко присудив звання Героя України Євгену Котляру. Одному з трьох харків'ян, які віддали своє життя за те, щоб зараз Україна могла розвиватися. Я особисто не знав Євгена, але дуже уважно вивчив його життя. Це людина з позицією, з характером, людина патріотична, людина, для якої Україна - не просто слова, а національний прапор - не просто поєднання кольорів. Україна була у нього в серці», - підкреслив Ігор Райнін.

Євген Котляр - випускник факультету комп'ютерної інженерії та управління Харківського національного університету радіоелектроніки. Був активним учасником Євромайдану, загинув у лютому 2014 року в Києві під час Революції гідності. У складі 1-ї Харківської сотні Євген, прикриваючись дерев'яним щитом, виводив людей з-під обстрілу на вул. Інститутській. Був поранений, а під час надання йому медичної допомоги - убитий прицільним пострілом снайпера в шию. Євгену було 33 роки.

«Пройшло більш ніж півтора року з того чорного дня, коли якісь нелюди через оптичний приціл протягом декількох годин розстріляли на невеликій ділянці вулиці Інститутської 49 осіб - беззбройних, беззахисних. Стріляли на ураження. Більшість поранень - в голову, груди, шию. Був чорний план, який, я думаю, полягав у тому, щоб убити найактивніших, найкращих, а решта, думали, що розбіжаться. Але не вийшло, - розповів батько Євгена Микола Котляр. - Люди, які стояли на Майдані, пішли вперед, виносячи поранених, убитих, поверталися назад і знову йшли вгору по Інститутській, знаючи, що кожну секунду можуть нарватися на кулю. Я переглянув багато відео про ті події - Женя встиг винести з Інститутської, як мінімум, трьох до того, як отримав свою кулю».

Микола Котляр також подякував голові ХОДА за допомогу, яку керівництво області надає родині Героя України.

«Микола Іванович, прийміть мої найтепліші слова на адресу вашого сина, який дійсно не словом, а ділом довів, що Україна - це незалежна цілісна держава», - сказав Ігор Райнін.

На відкритті пам'ятного знаку Євгену Котляру зібралися студенти та викладачі вишу, друзі й соратники Євгена. Одна з них, Ольга Дунь, згадувала, як познайомилася з Котляром у Харкові на Євромайдані. Наприкінці листопада 2013 року вони разом вирушили до Києва підтримати Революцію гідності. Останній раз Євгена вона бачила ввечері напередодні його смерті.

«Він був з тих, у кого було загострене почуття справедливості, тому він не міг відсидітися і не взяти участь у Революції гідності. Тому що в Євгена гідності було, як ні в кого іншого», - розповіла Ольга Дунь.

Пам'ятний знак Євгену Котляру розмістили у фойє на другому поверсі ХНУРЕ. Гранітна меморіальна дошка Герою України, обіцяють у виші, незабаром з'явиться і на самій будівлі.

Більше фото