Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Завдання антикорупційної системи України – знищити корупційного монстра. Президент

Завдання антикорупційної системи України – знищити корупційного монстра. Президент

Петро Порошенко взяв участь у церемонії складання присяги державного службовця детективами Національного антикорупційного бюро України.

Президент привітав перших детективів, які приступають до виконання своїх службових обов’язків: «Ви – справжній спецназ, який суспільство найняло, навчило, довірило і відрядило на боротьбу з корупцією».

«Працюйте без оглядки на обличчя, посади, погони. Думайте лише про нашу Україну. З вами готовий буде співпрацювати кожен українець. І нехай вас бояться хабарники. Страх і совість, закон і право – ось що вам дозволить подолати корупцію. Ще раз наголошую, що політична воля для досягнення цього результату вам надана. Створення законодавчої бази та відповідної інфраструктури – завершується. Час для переможного наступу настав», – заявив Петро Порошенко.

Президент відзначив, що не лише Україна очікує від нових детективів НАБУ ефективного старту. «Великі сподівання на вас покладають наші партнери у Європейському Союзі і у всьому світі, щоб за величезними інституціональними реформами, створенням Антикорупційного бюро, Антикорупційної агенції, структур, які забезпечать ефективну боротьбу України з корупцією, нарешті, прийшли конкретні справи», – наголосив Глава держави.

Президент висловив сподівання, що вже через 2-3 роки Україна опиниться на почесних місцях у Індексі сприйняття корупції біля своїх європейських партнерів – Чехії, Словаччини, біля Грузії, яка розпочала ці реформи кілька років тому.

Президент особливо відзначив, що обрані пройшли суворі випробування, адже з-поміж понад 2700 кандидатів були відібрані 70 найкращих. Голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник також був обраний в результаті конкурсу, за перебігом якого спостерігала вся країна. «Лише такі чесні і прозорі конкурси ведуть до створення принципово нової правоохоронної системи», – наголосив Глава держави.

Президент зауважив, що на підставі саме таких конкурсів в Україні створюється патрульна поліція, яка вже користується колосальною довірою громадян. Безпрецедентний процес очищення почався в прокуратурі, де відбувається повна конкурсна заміна керівництва місцевих прокуратур. Таку ж технологію буде запроваджено у очищенні судової системи.

Глава держави повідомив, що він звернувся до Голови Верховної Ради з проханням разом з проектом змін щодо судової реформи, напрацьованим Конституційною комісією, направити на аналіз до Венеціанської комісії пропозиції незалежних експертів, які передбачають найрадикальніший варіант очищення суддівського корпусу. «Суди сьогодні є слабкою ланкою, яка інколи руйнує наш спільний наступ у боротьбі з корупцією, а вони мають стати надійною і ефективною системою, яка дозволить нам будувати нову державу», – відзначив Президент.

Петро Порошенко також акцентував увагу на тому, що сьогодні СБУ та ГПУ, міліція затримують в десятки разів більше хабарників, ніж раніше, і треба, щоб корупціонери у судовому порядку несли покарання відповідно до законодавства.

«Головна відмінність від попередніх часів – ми звільняємо людей навіть за підозру в хабарництві. Ми не боїмося виносити це сміття з хати. Ми нічого не приховуємо від суспільства. Це демонструє наявність сильної політичної волі до боротьби з таким злом, як корупція, але викривати, звільняти, навіть, затримувати, – цього зараз вже недостатньо. Люди справедливо вимагають сурового кримінального покарання за корупційні дії», – підкреслив Президент.

Глава держави відзначив, що очікує від Верховної Ради прийняття закону, який забороняє відпускати під заставу держслужбовців, підозрюваних у корупції, а також обрання вже цього тижня сімох представників парламенту до комісії, яка шляхом відкритого конкурсу повинна обрати головного антикорупційного прокурора країни та сформувати Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру.

Посада детектива є новою для України, наголосив Президент. Детектив поєднуватиме оперативно-розшукові та слідчі функції. І саме Національне антикорупційне бюро України змінює підходи у роботі правоохоронних органів: вперше запрацюють детективи та аналітики, які використовуватимуть найсучасніші технології та методи розслідування. Очікується, що вже з 1 жовтня 2015 року розпочнеться повноцінний процес розслідування, і до кінця року перші антикорупційні справи будуть спрямовані до суду.