Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Незалежна демократична Україна є наріжним каменем безпеки і стабільності в Європі. Петро Порошенко

Незалежна демократична Україна є наріжним каменем безпеки і стабільності в Європі. Петро Порошенко

11 вересня Президент України виступив на відкритті 12-ї Щорічної зустрічі Ялтинської Європейської конференції (YES) в Києві.

Текст виступу Президента наводить офіційний сайт Голови держави.

Звертаючись до учасників зустрічі, Петро Порошенко підкреслив, що доля нової України впливає на Європу і світ.

«У 2010 році один з моїх дорогих друзів, Президент європейської комісії Жозе Мануель Баррозу, виголосив дуже важливі слова у своєму щорічному зверненні до Європейського парламенту, перебуваючи на посаді Президента Європейської Комісії. Він сказав, звертаючись до всієї Європи: «Ми досягнемо успіху лише тоді, коли діючи чи то на національному, чи то регіональному або місцевому рівні, ми будемо мислити по-європейськи». Саме по-європейськи думали українці, коли взимку 2013-2014 року повстали проти тиранії та гноблення. Вони обрали європейські цінності: демократію, верховенство права, повагу до прав людини та її гідності, які ментально близькі та історично властиві українцям. Дозвольте нагадати вам, що прапор ЄС був скроплений українською кров’ю. Саме так народилася нова Україна», - сказав Голова держави.

Він акцентував, що актом агресії проти суверенітету та територіальної цілісності України Росія кинула виклик цілому демократичному світові.

«Україна та її союзники заважають Росії нарощувати свою агресію і поширювати свої смертельні неоімперські амбіції далі. Я думаю, зрозуміло, що незалежна демократична Україна, яка глибоко інтегрована у систему європейських цінностей, є наріжним каменем безпеки і стабільності в Європі та за її межами. Якщо цю опору підірвати, основи європейської та глобальної безпеки будуть зруйновані», - попередив Президент.

Він нагадав про вислів Президента Юнкера у його Щорічному Зверненні до Європейського Парламенту: «Якщо Європейський Союз хоче сприяти зміцненню миру в світі, то у своїй зовнішній політиці він має бути більш європейським і більш об’єднаним, і що це особливо важливо проявити щодо України».

«Той факт, що Європа продовжує думати по-європейськи, звучить обнадійливо», - прокоментував Петро Порошенко.

Президент наголосив: «Я обіцяв, що я принесу мир та процвітання в Україну, і я роблю все, щоб дотриматися свого слова. Чого б це мені не коштувало!»

Глава держави повідомив, що остання розмова у Нормандському форматі два дні тому посилила його почуття стриманого оптимізму. «Припинення вогню діє вже майже два тижні, і це більше не мрія», - підкреслив Петро Порошенко.

Він відзначив, що лише за рік Україна створила «одну з найсильніших та найхоробріших армій на континенті», та запевнив, що наступного року військовий бюджет буде збільшено.

«Синергія героїзму українських солдатів, офіцерів та генералів, а також волонтерів з невпинними дипломатичними зусиллями для забезпечення підтримки з боку наших європейських та трансатлантичних партнерів стали ключовими факторами, які запобігли реалізації найбільш апокаліптичних сценаріїв, - сказав Президент. - Однак драматичні події ще далеко не скінчилися, оскільки десятки тисяч військових і безліч важкого озброєння, танків, артилерії, ракетних систем залпового вогню та іншого військового спорядження російського агресора знаходяться не лише біля наших воріт, але й на українській землі. Втім, я розумію, що альтернативи політико-дипломатичному врегулюванню, на жаль, не існує».

Петро Порошенко наголосив, що мріє про те, що в недалекому майбутньому Ялтинська конференція повернеться до Криму. Він назвав російську агресію проти України тестом для європейців «на солідарність, єдність, відданість цінностям та принципам».

«Щоб пройти цей тест, ми маємо перейти від розмірковувань до дій. Ми повинні тримати напоготові всі наявні у нашому розпорядженні інструменти, щоб примусити Росію відмовитися від її ігор політикою сили та повернутися до політики поваги права, - підкреслив Президент. - По-перше, ми маємо чітко визначити, що не лише чинні на сьогодні санкції залишатимуться до тих пір, поки Росія окуповує Крим та підтримує нестабільність на Донбасі, але також будуть запроваджені посилені обмежувальні заходи, якщо Росія й надалі перешкоджатиме процесу врегулювання. Ми маємо змусити Росію керуватися логікою Мінських домовленостей. Ми маємо унеможливити фейкові вибори на Донбасі, оскільки це знову зруйнує Мінський процес. Ми повинні докласти вичерпних зусиль для якнайшвидшого звільнення усіх українських громадян, включно з Надією Савченко та Олегом Сенцовим, яких утримують як у підвалах на Донбасі, так і в тюремних камерах в Росії.

По-друге, час обговорити можливість розгортання операції на Донбасі для підтримки належного виконання Мінських угод. Це допоможе нам досягти двох цілей для відновлення миру у Донецькій та Луганській областях: повне виведення всіх окупаційних військ з української території та закриття українсько-російського кордону. Це дві головні передумови для встановлення миру та стабільності на Донбасі. У нас немає громадянської війни, немає внутрішнього конфлікту. Все дуже просто. Є агресія проти України та окупація незалежної України. Агресор, що є очевидним, – Росія.

По-третє, час об'єднати наші зусилля для реформування та вдосконалення інститутів та інструментів, які покликані служити принципам і нормам міжнародного права, на зразок права вето у Раді Безпеки ООН. Агресія Росії проти України наочно продемонструвала їх недоліки. Я сподіваюся, що ми почнемо відповідну дискусію у ході майбутньої 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, оскільки російська агресія проти України та окупація Росією Криму повністю зруйнувала пост-воєнну систему безпеки, зробили її неефективною».