Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Люди повинні зрозуміти, оцінити й відчути, що об'єднання громад потрібно їм. Ігор Райнін

Люди повинні зрозуміти, оцінити й відчути, що об'єднання громад потрібно їм. Ігор Райнін

9 вересня голова Харківської облдержадміністрації взяв участь у засіданні Ради регіонального розвитку під головуванням Президента Петра Порошенка.

Головною темою для обговорення Ради регіонального розвитку став процес децентралізації та об'єднання територіальних громад в Україні.

«Важливою частиною процесу децентралізації є створення самостійних і самодостатніх територіальних громад, появу яких передбачено законами «Про основи державної регіональної політики» та «Про добровільне об'єднання територіальних громад», - підкреслив Президент України Петро Порошенко.

Він акцентував: ключовим словом у відношенні процесу об'єднання громад є «добровільне».

«Хочеш - живи, як раніше, ніхто в тебе нічого не забирає, хочеш брати на себе більше відповідальності й більше фінансового ресурсу, як це сьогодні зробило вже багато громад від Луганської області до Закарпаття, ти матимеш підтримку держави, - пояснив Петро Порошенко. - Але «добровільність» є ключовим словом, ключовим елементом реформи. Держава нікого не примушує і не буде змушувати об'єднуватися».

Глава держави зазначив, що низка громад в Україні вже змогла на практиці реалізувати положення закону «Про добровільне об'єднання територіальних громад».

Голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін повідомив, що наш регіон є одним з лідерів процесу об'єднання територіальних громад в Україні.

«Ми одні з перших переважною більшістю голосів на сесії обласної ради прийняли Перспективний план і зараз рухаємося згідно з основною позицією, що це має бути добровільне об'єднання громад, - підкреслив голова Харківської облдержадміністрації. - Я не буду штучно підганяти цей процес. Природно, ми зацікавлені в тому, щоб він був динамічним, але люди повинні зрозуміти, оцінити і відчути, що це потрібно їм».

За інформацією керівника ХОДА, новатором процесу об'єднання в Харківській області в даний момент виступає Вовчанський район.

«У Вовчанському районі процес уже запущений. Там вже вийшли безпосередньо на постанову Кабінету міністрів і нормативні акти центральних органів. Я буквально днями підписав висновок щодо конституційної відповідності даного об'єднання», - уточнив Ігор Райнін.

Він також нагадав, що процес об'єднання громад не припускає зміни меж районів або назв населених пунктів.

«Йдеться про укрупнення органів влади. Якщо раніше на території районів було в середньому 15-17 сільських рад і виконкомів, то на сьогодні ми пропонуємо від 1 до 3, в залежності від району. Села - на місці, райони - на місці. Межі районів - на місці», - підкреслив голова облдержадміністрації.